Пациент със забравен нож в корема съди спешен център

Най-доброто от печата

04-08-2013, 07:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Окръжните съдии са посъветвали двете страни, ако могат, да решат спора си чрез медиация.

Пациент заведе дело срещу спешния център в Разлог заради забравено в корема му острие на нож.

На 3 април 2011 г. през нощта в заведение в Якоруда 31-годишният Мустафа Паспалов се скарал с Мехмед Бобев. Мехмед извадил нож и пробол в корема Мустафа.

Пострадалият е откаран в спешния център, а дежурният лекар зашил прободната рана. Не успял обаче да открие, че в корема е останало 12-сантиметровото острие на ножа. След това пуснал ранения да си отиде вкъщи. На сутринта младият мъж се почувствал много зле и сам отишъл в болницата. Там му направили изследвания и на ехографията се видял ножът.

Наложила се операция, за да бъде извадено острието. Заради претърпените болки, дълго продължилото лечение и страх, че може да почине, той е завел дело срещу спешния център с искане за 30 хил. лв. обезщетение.

В исковата си молба до окръжния съд Мустафа твърди, че вследствие на непрофесионално и немарливо поведение на лекар от спешния център е имало реална заплаха за здравето и живота му.

Магистратите назначиха съдебномедицинска експертиза, която трябва да е готова до октомври, когато е насрочено делото.

Вещото лице трябва да установи дали дежурният лекар в спешното е направил всички необходими изследвания и манипулации при приемането на ранения, допуснал ли е грешка, дали оставането за няколко часа на металния предмет в корема е представлявало голяма опасност за здравето и живота и други конкретни въпроси.