Турски археолози откриха парче от Христовия кръст

Най-доброто от печата

03-08-2013, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Артефактът е намерен в църквата Балатлар в окръг Синоп

На изключително ценна находка се натъкнаха турски археолози по време на разкопки на църква в турския окръг Синоп. Екипът е открил каменно ковчеже в предмети, за които се смята, че са свързани с Иисус Христос, пише електронното издание „Хюрриет дейли нюз”. Ръководителят на разкопките в храма Балатлар професор Гюлгюн Кьороглу обясни, че в ковчежето е открит свещен предмет. "Това е парче от кръст и ние смятаме, че е от кръста, на който е бил разпнат Иисус", заяви тя. 

Според археоложката това е най-важният артефакт, който екипът е изкопавал до момента. „По време на разкопките видяхме много неща, за които не знаехме преди. Синоп се сдоби с много интересен древен обект, който ще покажем на посетителите”, допълни проф. Кьороглу. По време на четиригодишните разкопки са открити и скелетите на над 1000 души. Работите там продължават, а самият проект се финансира от Европейския съюз.

Според легендата Светият кръст на Христовото разпятие е открит от майката на византийския император Константин Велики-Флавия Юлия Елена. На 80-годишна възраст тя е изпратена от сина си на мисия с цел събиране на християнски реликви. Елена пропътува повече от 144 мили от Рим до Йерусалим. Тогава градът все още е престрояван, тъй като е разрушен от император Адриан, който построява храм на Венера на мястото на гробницата на Иисус в близост до Голгота.

Преданието гласи, че императрицата влязла в храма заедно с епископ Макарий и избрала място, където да започнат разкопки, което довело до изкопаването на три различни кръста, включително Светия Кръст и гвоздеите от разпятието.