Плевнелиев обслужвал пазара на флашки

Най-доброто от печата

03-08-2013, 08:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аргументите му за връщане на поправките издишали

„Ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките в закона за СРС-тата волно или неволно обслужва кръговете в държавата, които искат пазарът с информация от разузнавателни средства и с флашки да не секва.” Такава констатация направи зам.-шефката на парламента Мая Манолова по време на дебатите по върнатите от „Дондуков” 2 промени.

 

Те бяха прегласувани вчера от НС, с което първото вето на държавния глава в мандата на сегашния парламент беше отхвърлено. Както „Монитор” писа, с указа си Плевнелиев оспори въвеждането на контрол над разрешаването и прилагането на СРС-та от независимо Национално бюро и от НС с мотива, че това е намеса в работата на съдебната власт и „вътрешното убеждение на магистратите”. „Ветото на президента е доста спорен документ, пълен с правни абсурди. Или той го е поръчал на своя юридически екип, или е бил подведен

 от тях”, коментира Манолова мотивите за връщането на текстовете, които издишали. Като пример за неиздържаните аргументи на държавния глава тя даде „изумителния текст” в указа - „конституционният законодател е предвидил, че контролната дейност върху магистратите и техните актове се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него”. Това обаче въобще не било вярно, тъй като всъщност контролът върху актовете на органите на съдебната власт се извършвал само и единствено по реда на инстанционния контрол. „Ето това е нивото на екипа от правния отдел на президента”, възмути се Манолова. По думите й юридическите аргументи на Плевнелиев издишат, като са надделели политическите, макар и да не било ясно какви точно са те по отношение на СРС-тата.

 

Манолова припомни, че докато е бил част от кабинета на ГЕРБ, Плевнелиев по никакъв начин не възроптал срещу безконтролното използване на бръмбари. „Единственото, с което сме запомнили изявата му по въпроса в предишното му битие на министър, е, когато каза, че няма нищо против да бъде подслушван, включително и без да има основания за това. Е, очевидно в новото си битие на президент той не е претърпял особена еволюция, след като налага вето именно върху зададения контрол върху използването на специални разузнавателни средства”, коментира Манолова. Колегата й от „Атака” Явор Нотев пък заяви, че СРС-тата били като въглен – дори да не изгорят някого, може да го очернят. „Така че тук политиката трябва да мине на заден план”, допълни той.

 

В защита на президентското вето се изказаха юристи от редиците на ГЕРБ, което обаче според Манолова било обяснимо, предвид че по време на тяхното управление била „стимулирана вакханалията с използването на СРС-та”.

 

В крайна сметка поправките в закона получиха необходимите над 121 гласа за прегласуване и отхвърляне на ветото. Те бяха дадени от БСП, ДПС и „Атака”, а против бяха 69 депутати от ГЕРБ. „Вотът раздели залата на две групи – едните, които искат да има контрол над СРС-тата и не желаят да бъдат подслушвани незаконно, и другите – които нямат нищо против това”, обобщи Манолова.