Хелмут Кол смятал да гони половината турци от Германия

Свят

02-08-2013, 20:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елизабет II се подсигури за Трета световна война

Отношението към тях днес обаче е коренно различно, изтъква "Шпигел"

Германският канцлер Хелмут Кол и британския премиер  Маргарет Тачър обсъждали таен план за намали наполовина  на турците, живеещи във Федералната република> Разкритието прави сп. "Шпигел". Случката станала през 1982 г., но излиза  едва сега покрай разсекретяването на документи от националните архиви на Лондон.

На среща на 28 октомври 1982 г. в Бон новоизбраният канцлер казал на Тачър, че има предложение за 4 години да бъдат върнати в Турция 50 на сто от гастарбайтерите. Предвиждали се  парични стимули, за да могат те доброволно да напуснат страната.

"ФРГ няма никакъв проблем с португалците, италианците и дори хората от Югоизточна Азия, защото тези общности се интегрират добре. Но турците са от съвсем различен тип култура... ФРГ е интегрирала 11 милиона немци от източноевропейските държави. Но те са европейци и не представляваха никакъв проблем", казал Кол в документите с гриф "Секретно". Според него турците не могат или не искат да се интегрират. Германският канцлер дава  пример с принудителните бракове между представители на турската общност.

"Шпигел" обаче изтъква, че отношението към турците в днешна Германия е коренно различно.  След поражението на Кол през 1998 г. много от тях са получиха немско гражданство, изтъква изданието.