Може да се намери удобно решение за изход от кризата, смята патриархът

Църквата е третата институция по степен на одобрение, твърдят социолози

Трудно е да се дадат рецепти за излизане от затруднението, в което се намира българският народ, но всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да се уредят нещата спокойно и удобно за всички. Това заяви в патриарх Неофит, помолен да коментира продължаващата в страната политическа и институционална криза.

 

"Тревожно е. И нашата молитва е бог да благослови всички, които желаят доброто на нашия народ и да успяват в своите стремежи благородни. И Бог да е с нас", каза Негово Светейшество.

На въпрос ще отслужи молебен за България, както настояват протестиращите  патриархът отговори:

"Ние всеки ден отправяме молитва към Бога да бъде милостив към нашето затруднение, което изпитваме и което е голямо изпитание за всички нас. Трудно е да се каже как то ще се преодолее и в каква степен и в какъв срок, доколкото е необходимо да се молим за успеха на нашия народ. И това го правим при всяка една служба, при всяко молитвено бдение. И това го правим за благочестивия православен български народ, за неговото войнство, за неговото благоденствие."

Българската православна църка сред трите институции, които получават най-голямо доверие в кризата.

Резултатите от допитването патриарх Неофит коментира така: „Който е преценил така, ние му благодарим и продължаваме да се стремим да вършим неща, които успокояват хората, радват ги и ги изпълват с надежда за благоденствие и преуспяване в живота."