Енергетиката е в много тежко състояние, притесни се Стойнев

Има сериозни проблеми с поддържане баланса на производство и потребление на ел. енергия

Драгомир Стойнев заяви, че не е изненадан от критиките към първите взети мерки за стабилизиране на енергетиката и призова към разкриването на обективни факти.

"Енергетиката на България към настоящия момент е в изключително тежко състояние. Проблемите се наблюдават по цялата верига от добив и внос на първични енергоресурси до преобразуването им в електро и топлоенергия и съответно до пазарите на тези продукти, в това число износ на електроенергия", коментира Стойнев енергийната ситуация в страната.

Според министъра България ударно и без разумно планиране почти е изпълнила изискването към 2020 г. да гарантира 16% от общото производство на електроенергия да бъде от ВЕИ. Към момента то е почти 15 %, а това води до много сериозни проблеми с поддържане баланса на производство и потребление на електрическа енергия.

Стойнев обясни още, че изключително тежкото финансово състояние на Булгаргаз ЕАД е основната причина, поради която газовото хранилище "Чирен" към 30 юни т.г. ще бъде празно и няма да може да бъде обезпечен следващият отоплителен сезон.

"Всички сме наясно, че проблемите на енергетиката рефлектират пряко на икономиката и социалната стабилност. Енергетиката е в основата на националната сигурност. Затова ви призовавам към отговорност и конструктивност в дискусията", обърна се Драгомир Стойнев към депутатите.