Започват проверки в мина "Ораново"

"Алтернативата "хляб" или "смърт" е недопустима", заяви Драгомир Стойнев

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев увери, че ще предприеме действия за спиране на добивната дейност в "Ораново". След проверките мината ще продължи да работи само, ако е напълно сигурно, че сигурността на хората е гарантирана.

"Каквито и да са причините за срутването на кална маса – това ще кажат специалистите, има един безспорен факт. Концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите за това", категоричен бе Стойнев.

Министърът съобщи, че според дадени предписания миньорите не са имали право да влизат в тази част на мината през юли, но това не е спазено. Добивната дейност в 64 подетажна галерия на рудника се е извършвала в нарушения на закона - дейността по добива не е преустановена, въпреки че няма съгласуван годишен план за 2013 г. При проверка през тази година вместо проверяващите инспектори да изискат документите, правят извод "в находището се води експлоатационна дейност".

Преди изказването му, депутатите почетоха паметта на загиналите миньори в рудник "Ораново" с минута мълчание. ГЕРБ обещаха помощ от по 5 000 лв. на семействата на Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Драгомир Стойнев вече получи оставката на директора на дирекцията "Природни ресурси и концесии" във връзка с трагедията. Министърът каза, че в момента тече проверка на Инспекция по безопасност на труда.

"Днес трагедията в "Ораново" получи своята развръзка и е време за отговори. Големият урок от трагедията в "Ораново" е както за концесионерите, така и за администрацията, за държавата. Алтернативата "хляб" или "смърт" е недопустима", заяви Стойнев.

Bulgariautre.bg припомня, че през 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, загинаха още двама при нов инцидент.

На 16 юли т.г. свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви веднага. Днес бяха открити и телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Преди дни, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина.

Оцелелият при трагедията шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.