Депутатите не послушаха Плевнелиев за Закона за СРС

Oтхвърлиха президентското вето, ще гласуват промените на трето четене

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

Законът предвижда изваждане на подслушванията от МВР. За тях вече ще отговаря новосъздадена  агенция "Технически операции". Според поправките поръчителят на СРС-тата  трябва да заплаща за тях. Председателят на Агенцията пък ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът върху новосъздадената структура пък е поверен на  възстановеното  "Национално бюро за контрол на СРС".

Закона за специалните разузнавателни средства бе приет от Народното събрание на 11 юли 2013 г. и върнат за ново обсъждане с указ на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев изрази резерви към правомощията на Национално бюро за контрол на СРС. Според Плевнелиев правото на възстановеното ведомство  да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагането на специални разузнавателни средства влиза  по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда.
Държавният глава не беше съгласен и начинът решенията за разрешаване на подслушвания да бъдат подлагани на парламентарен контрол. При налагането на ветото Плевнелиев обяви, че парламентарният контрол е хубаво нещо, но в сегашния си вид тези мерки противоречат на конституцията.

От гласувалите днес 194 народни представители - 125 бяха "за" отхвърляне на ветото, а 69 бяха "против".