Диков и Канал 3 се разведоха. Официално!

Общество

02-08-2013, 12:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Морални различия и действия зад гърба му са причината да напусне

За трети път напускам място, на което съм отдал много. След ските и БНТ, сега се разделям и с Канал 3, заяви днес на пресконференция вече бившият програмният директор на Канал 3 Сашо Диков.

Канал 3 беше един феномен в родния ефир, бившите собственици никога не са се бъркали в работата ми. С напускането на Величко Найденов всичко приключи и ще става все по-трудно да се запази независимостта на телевизията. Досега сме се издържали по абсолютно законен начин - чрез рекламни договори, договори с партии за отразяване на техни прояви, с врачки и еротични предавания по нощите. Но никога не сме били зависими от нечисти сделки с олигарси, заяви Диков.

Той разказа, че преди месец и половина е водил разговори с новите собственици на телевизията, от които станало наясно, че и двете страни искат да продължат взаимна работа.

"Моето единствено условие беше телевизията да продължи да се развива по същия път и гаранция за пълна свобода. По време на протестите не сме имали намеса в работата, излъчвахме едно към едно", каза още журналистите.

Нямам претенции от законова гледна точка, опира до морала. Както те имат право да определят политиката, така и аз имам право да работя там или не, допълни той.

Всичко започнало да скърца в отношенията им с уволнението на репортерката Петя Петрова с мотива, че е човек на Бойко Борисов и прокарва неговите интереси. "Да, Петя Петрова харесва Бойко Борисов, но тя е особен човек. Никога не е правила поръчкови репортажи, дори много гербери пропищяха от нея. Казвала е на Борисов за редица нередности в цялата страна на негови хора. Аз защитих Петя пред новите шефове. В следващият момент се появи един фамозен служител на земеделското министерство - Еньо, който искаше да спрем да излъчваме протестите пред земеделското министерство. Казах му, че няма как да стане, дори да звънне Сергей Станишев. Нарекох го сульо-пулев. Проблемът беше, че Петя не е потърсила гледната точка на хората от земеделското министерство. Но тяхната позиция не бе дошла до излъчването на репортажа и това изрично го споменах", разказа Сашо Диков.

Уволнението на Петя Петрова станало зад гърба му, без да получи никакво обяснение. "При такава ситуация нямаше как да продължа да работя, имаше и още няколко случая, в които ме пренебрегнаха", каза още Диков.

Вчера той е имал дълъг разговор със собствениците и казал, че е твърдо решен да напусне и напуска. Според разказа му са му предлагали различни варианти да остане. Единият от които той определи като "особено екзотичен – той остава програмен директор, но те ще назначат главен редактор, който да не е на негово подчинение и той ще определя какво да се снима и какво не.


"Ако ми бяха казали, че ще има главен редактор и ограничения още при първия разговор щях да си тръгна. Съзнавам, че е много трудно да отразяваш дейността на държавните институции и в същото време те да бъдат рекламодател. Собствениците ме увериха, че земеделското министерство няма нищо общо с уволнението на Петя, но според мен при такъв случай мястото на един журналист трябва да бъде бетонирано, а не да изстине", каза Диков.

Той призна, че през септември може да се завърне в ефира на Канал 3, но като водещ на журналистическо риалити. Аз съм готов да помагам на Канал 3, разделяме се заради различия във вижданията, но доброто отношение към телевизията остава. Не крия, че има такава възможност, но първо трябва да видя сценария дали си заслужава, ще се промени ли генерално облика на Канал 3 и ред други неща", поясни журналистът.

Той нападна и част от колегията, които действали поръчково.

Давам два примера за идиотска журналистика. "Аз съм уредил Петя Петрова в Нова тв и щяла да ми стане дясна ръка. Нека пишат каквото искат, но нека ме попитат дали е вярно. Върха на идиотията е в последния брой на в. Шоу. В текезесарски стил са описани някакви истории, есемеси. Нямаше да я цитирам статията, свикнал съм на всякакви гадории по мой адрес. Обадих се в редакцията да попитам за автора на статията Евгения Кръстева. Насочиха ме към главната редакторка, а тя ми каза, че не познава такава. Предполагам, че под това име пише някой друг. Не това е най-важното - а че съм се бил облажил с шестцифрена сума от земеделското министерство под натиск на Бойко Борисов. Има направен одит, парите няма как да потънат. Но се подхвърля, че аз и компания сме направили далаверата. Нека ме обвиняват в каквото искат, но звучи несериозно. Естествено, никой не ме е търсил. Това едва ли ще е последния материал срещу мен. Това са два примера на наша журналистика - сипят се лъжи докъдето стигне фантазията на автора.
Липсата на пари и по-голямата зависимост от държавната реклама превръщат журналистика в блато. Срива се пазара, срива се държавата, зависим си от държавната реклама и ставаш слуга.
Което разбира се поставя на огромно изпитание медиите. Всеки трезво мислещ човек осъзнава, че е все по-голяма необходимостта от коректно поднесена информация и най-вече анализи. Но от истински независими журналисти. Ужасът е пълен. И ще става все по-голям, защото хората с власт особено в тази ситуация ще искат да се задушава коректната и точна информация. Идиотското в цялата ситуация е, че качествената журналистика не може да се върже като бизнес модел, да предизвика интерес и да се самоиздържа. За да се издържаш трябва да залагаш на чалгата, турските сериали, риалитита - все неща които нямат нищо общо с честната журналистика, от която има нужда всеки, на който не му е все едно какво става в тази държава. Как да се вярва на салто-морталета на вестници и ТВ7, които са върха в този сладолед. Канал 3 беше някакво изключение, а ще бъде ли с новите собственици ще видим. Ще има сериозни изпитания, както е имало досега, но с някакви кански усилия успявахме, заяви още Диков.