Симитли обяви три дни на траур в памет на миньорите

Сутринта бяха открити телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов

В памет на загиналите миньори петък, събота и неделя са дни на траур в община Симитли.

Тази сутрин минни спасители откриха телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов. Двамата миньори бяха затрупани в подземната галерия от свлачище на 16 юли. В същия ден под тонове кална маса извадиха телата на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов.

За инцидента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев бе категоричен: "Налице е опасна, престъпна симбиоза между администрацията и некоректния бизнес. Отговорност носят и администрацията и всички контролни органи."

Управителят на мината Валери Манов увери, че всички миньори са застраховани и семействата им ще получат застраховката. Вече са осигурени и средстава за трите погребения - на Иван Лазаров, Николай Михайлов и Асен Грънчаров, който почина от инфаркт по време на спасителната акция.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински коментира пред БГНЕС, че причина за трагедията е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Bulgariautre.bg припомня, че двамата затрупани миньори Иван и Николай бяха намерени мъртви на 9-ия метър от 12-метровата галерия в 18 ден на търсенето. Най-вероятно и двамата са починали веднага след срутването, тъй като телата им са намерени паднали на самата изработка, затрупани от кал и въглища. Близките им вече са осведомени.