Идва тежка зима, прогнозира Борисов

Той видя едни и същи "ударни групи" на февруарските протести и сега пред централата на партията

"При тези протести ежедневно нито нови инвеститори ще дойдат, нито ще има растеж, убеден съм, че към зимата държавата ще изпадне в рецесия." Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Промяната в позицията на ГЕРБ относно най-подходящата дата за предсрочни избори Борисов пък обясни така: "За разлика от тези, които са извън парламента и могат да си говорят каквото искат, ние сме отговорни хора и си представяме нещата във фактически вариант. Затова им казах, че най-реалистичното е изборите да са през май другата година".
"Реформатори, десни, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото", каза председателят на ГЕРБ. "Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен избирателният закон избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак. Затова отправих апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това предсрочни избори”, подчерта  Борисов.
Той видя едни и съши "ударни групи" на протестите през февруари и днес пред централата на ГЕРБ. "Шамари, Петна, Чикаговци, хората с прякори - те изостриха протеста. За разлика от ГЕРБ, БСП са партия, която по другия начин... ми те с първите си назначения, не случайно тръгнаха по другия начин, нестандартния. Те са партия, която е взривявала църкви, давала е хора на прасетата да ги изяждат, убивала е хора, прекръствала е хора”, каза Борисов и добави: Не мога да разбера как ДПС е в коалиция с БСП - това е партията, която е направила възродителният процес и те са в коалиция с тях.

 

Председателят на ПП ГЕРБ не се съгласи с твърдението, че част от дълга, който Народното събрание гласува днес, ще бъде взет, за да бъде погасен заем на предходния кабинет.
"Виждате как действа тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака"- лъжата за 800 млн. лв. стана вече като 800-те дни на царя”, каза Борисов. „Погледнете на страницата на МЗХ и на Държавен фонд "Земеделие", че тези 800 млн. лв. са върнати от Брюксел, т.е. че този заем е приключил. Излизат и говорят /управляващите - б.р./, че ГЕРБ е взимал заеми - да, взе заеми, защото за 4 години над 4.5 млрд. лв. повече дадохме само от увеличението на пенсиите", добави Борисов. "В условията на финансова и икономическа криза тези пари нямаше откъде да се вземат, освен от фискалния резерв", заяви той.
Според Борисов сегашната актуализация на бюджета отваря вратата за искане нови и нови заеми, които могат да доведат България до гръцки сценарий.
"Следващото правителство няма да може, само за догодина от априлското вдигане на пенсиите с 900 млн. лв. бюджетът трябва да подсигури повече пари, изчисли Борисов. Няма правителство, което да дойде и да ги намали, дори и с Дянков премиер. Това означава, че и следващото правителство ще казва дайте 1 млрд. лв., дайте още един", смята Борисов.
"И като изхабим дълга с няколко милиарда, ще станем гръцкия сценарий", добави той. "Само че на Гърция има кой да й помага, защото е в еврозоната, а за България няма кой да си мръдне пръста да й помогне, бъдете убедени", заяви Борисов. "Затова ние апелирахме цял ден да актуализират бюджета със 150 млн. лв. поне за перата, които са обещали, имат социална политика. Но за съжаление си взеха 1 млрд. лв. заем, лъжейки, че ще връщат 800 млн. лв.", каза лидерът на ГЕРБ.