Лелеяният милиард мина, депутатите приеха актуализацията окончателно

Чака се реакцията на президента

Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета 2013 г. Те решиха да  емитират на нов външен дълг от 1 млрд. лв.
В гласуването на Закона за държавния бюджет участваха 201 народни представители, От тях 107  гласуваха със "за", 87 с  "против", а 7 - "въздържал се".

Промените предвиждат дефицитът да се  увеличи с около 500 млн. лева и щда емитиран 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е отиде за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

Не са заложени повишаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

От ПП ГЕРБ  заподозряха в актуализирането на бюджета не грижа за икономиката, а опит управляващото мнозинство да прокара свои задкулисни интереси. Тезата на партията беше повторена днес от депутата Станислав Иванов. Той заяви, че управляващото мнозинство по всякакъв начин се опитва да замаже истината за заема от 1 млрд. лв.

Според финансовият министър Петър Чобанов прекрояването на държавните финанси се налага, защото има риск за неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лв., а разходите също не са планирани според настоящата ситуация.

След депутатското одобрение се очаква реакцията на държавния глава Росен Плевнелиев. Преди дни той обяви пред bTV, че е склонен да наложи вето, но ще изчака дебатите в Народното събрание.