С малко, но все пак - намалението в цените на тока е факт

Намалението за битовите клиенти на ЧЕЗ е 4.54%, за ЕВН - 4.21%, а за "Енерго-Про" - 3.75%.

От днес влизат в сила новите цени на тока. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  публикува на страницата  си решение за промяната.

 

Намалението за битовите клиенти на ЧЕЗ е 4.54%, за ЕВН - 4.21%, а за "Енерго-Про" - 3.75%.

Битовите клиенти на ЧЕЗ ще плащат по 0,15 лв. за киловатчас дневна енергия, а нощната тарифа ще бъде по 0,09 лв. за киловатчас.

ДКЕВР обяви колко ще струва електроенергията от 1 август

Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на EVN с включени мрежови услуги са 0,15 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,10 лв. за киловатчас нощна енергия.

Токът  на "Енерго-про" ще е на цена 0,16 лв. за киловатчас през деня и 0,10 лв. за киловатчас на нощна тарифа.
 

И трите дружества доставчици на ток в България дават възможност на клиентите сами да си засекат електромерите, но това трябва да се случи точно днес.

Сроковете за подаване на самоотчетите обаче са различни. ЕВН ще приема данните до 3 август, а ЧЕЗ и "Енерго-Про" до 7 август включително.

 

Съгласно решението на ДКЕВР се променя още и ценовата структура и съдържанието на фактурата за електроенергия. Oт 1 август 2013 г. три от компонентите на крайната цена, вече няма да се изписват в отделни редове и стойности във фактурата, а ще бъдат прибавени към цената за електрическа енергия. Това са компонентите: добавка за зелена енергия; добавка за невъзстановяеми разходи; добавка за високоефективно производство на топлинна и електрическа енергия. Те ще бъдат превеждани на Националната електрическа компания (НЕК) от търговците на електрическа енергия, включително крайните снабдители, какъвто е EVN България Електроснабдяване. Компонентите щебъдат изведени под формата на добавка "задължения към обществото", като тя няма да се изписва отделно във фактурата за битови клиенти.