Имаме достатъчно доказателства срещу Цветанов, обяви Диков

Той не се съгласи, че бившият вътрешен министър е жертва на организираната престъпност

Имаме достатъчно доказателства, за да бъде внесено делото в съда. Това заяви изпълняващият функцията градски прокурор на София Евгени Диков за внесения обвинителен акт срещу Цветан Цветанов. Този път Цветанов е обвинен, че не е разрешил подслушване.

Аз смятам, че доказателствата, които са събрани, за да му бъде повдигнато обвинение и най-вече да бъде внесено това производство в съда сочи, че по наше мнение всички доказателства са събрани и е обоснована неговата виновност, обясни градският прокурор на София. Той посочи, че съдът е органът, който решава виновен или невинен е някой.

Помолен да коментира изказването на Цветанов по-рано днес, че е жертва на организираната престъпност, Диков заяви: "Що се отнася до израза, че е жертва на организираната престъпност, трудно бих могъл да го споделя". "Това дело не е с някаква фактическа и правна сложност, обяви и. д. градски прокурор на София? Разпитани са 7 свидетели, назначена е графологична експертиза и са приложени 6 документа", добави Евгени Диков. Вътрешният министър няма право на преценка дали да разреши или не СРС-та в конкретния случай, уточни Диков,

Той допусна, че е възможно при някои оперативни дела, които не са за нуждите на наказателното преследване по целесъобразност, министърът на вътрешните работи да отказва СРС-та, но допълни че случаят с подслушването, което Цветанов не е разрешил, не е такъв.

Другите две лица, които е трябвало също да бъдат подслушвани заедно с бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, са криминално проявени. СРС-тата са искани във връзка с три престъпления – едно отвличане, вещоукривателство и осуетяване на наказателно преследване срещу трети лица, аргументира се Диков.

За т. нар. дело "СДОТО" за незаконното подслушване изпълняващия длъжността главен прокурор на София каза, че продължават да се извършват следствени действия, чакат се резултати от експертизи, има изготвена и молба за правна помощ. Тя е до държавата производител на специалната техника. За другите дела, в които е замесено името на бившия вътрешен министър - това за случая с лекарите в Горна Оряховица, все още се правят предварителни проверки, които са възобновени, т.е. отменени са постановленията за прекратяване от по-горната прокуратура и в момента се правят проверки, но няма образувани досъдебни производства, обясни Евгени Диков.