Нова експертна помощ за "Ораново"

Прокурор, шеф на инспекцията и двама минни инженери ще проверяват за нарушение в крепежите на рудника

Наблюдаващият прокурор по злополуката в мина "Ораново", шефът на дирекция "Инспекция по труда" Петър Попадиин и двама минни инженери влизат в забоите днес по искане на прокуратурата. Те трябва да проверят  има ли нарушения в крепежите. Това обяви директорът на Държавна инспекция по труда Петър Попадиин, цитиран от struma.com.

От 2007 до днес на рудник "Ораново" са издадени 17 акта на обща стойност 33 000 лева. Всички те са обжалвани и потвърдени от съда, като в два от случаите наказателните постановления са намалени като финансов израз. Рудникът няма акт за неизпълнено предписание от 2010 досега, каза още Попадиин.

По въпроса за затварянето на мина "Ораново" директорът на ДИТ коментира, че това  вече се е случвало над 10 пъти. През март 2007 г. рудникът дори е спиран за няколко дни с цел пълна дегазация на галериите.

Петър Попадиин добави още, че според професорите по миннно дело, присъствали на мястото на трагедията, са изразили мнение, избраната система за добив на въглища в "Ораново" е напълно съобразена с природните условия, наличието и разположението на въглищните пластове под земята.