Плевнелиев разкри каците с мед на олигарсите

Няма добри и лоши кръгове, всички те са насочени към държавните пари, заяви президентът

"Има три каци с мед. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата - приватизацията". Олигарсите точат блага и от трите, разясни схемата пред bTV президентът Росен Плевнелиев.

"Когато говорим за олигархия, става дума за икономически интереси преплетени с политически, които действат не по правилата", продължи с обяснението той.

"Когато няма правила, тогава се раждат зависимостите. Няма добри и лоши кръгове, няма сини и червени. Всички те са насочени към държавните пари", заяви Плевнелиев и побърза да уточни:

"Президентството не се занимава с обществени поръчки, нито с приватизация, подчерта президентът. Държавните пари също не са в компетенциите на държавния глава".

Президентът обаче предложи решения за излизането от порочния кръг. Източването на държавните пари щяло да спре, когато започнат  да се спазват решенията на правителството. Корупцията при обществените поръчки щяла да се разбие,  като те се типизират и електронизират, зашото така гражданите нямало да се молят на бюрократите, а щели да правят всичко през интернет.

Държавният глава не вижда изход само за "третата каца с мед" - приватизацията. По думите му  "тук всичко е приключило."

Плевнелиев обаче призова малкото, което е останало, да се даде на големи инвеститори.