Източноевропейците сме копелетата на комунизма

Най-доброто от печата

31-07-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които не заслужават симпатии. Но демокрацията важи за всички, а не само за възвишените и умните, казва Адам Михник

"В Източна Европа има мощен стремеж към свобода, но няма демократични традиции. Хората, които живеем там, сме незаконни деца, копелетата на комунизма", казва Адам Михник в интервю пред сп."Шпигел", в което говори и за България.

Авторитарните режими са опасност за цяла Източна Европа, смята някогашният полски дисидент (и известен антикомунист от онова време) Адам Михник, който днес е главен редактор на "Газета Виборча". В интервюто за "Шпигел" той казва, че в момента тази опасност е най-силна в Унгария, макар че според него България и Румъния са по-естествените кандидати. Михник припомня, че всъщност първата пробойна в желязната завеса беше направена тъкмо в Унгария - а не в България или Румъния. "Шпигел" търси мнението му и за ситуацията в България - на фона на случващото се в други страни от бившия източен блок. Адам Михник добре познава България и открай време следи случващото се в страната, отбелязва списанието. По време на свои посещения в София той предупреждава, че България е заплашена от популизъм и национализъм. В една публична дискусия преди години бившият полски дисидент размени много остри реплики с националиста Божидар Димитров на тема "псевдопатриотизъм". Предлагаме ви няколко пасажа от обширното интервю в "Шпигел", което започва тъкмо с България.



"Шпигел": Г-н Михник, вече шест седмици хиляди хора протестират в България срещу прогнилата политическа система. Цели двайсет години политическият дебат в Източна Европа все още е белязан от окопни битки и омраза. Каква е причината?

А. Михник: Липсва политическа култура, липсва културата на компромиса. Ние в Полша, пък и унгарците, никога не сме се учили на това. В страните от Източна Европа наистина съществува мощен стремеж към свобода, няма обаче демократични традиции. Над тях все още е надвиснала опасността от анархия и хаос. Демагогията и популизмът са широко разпространени. Ние сме незаконните деца, копелетата на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма.

"Шпигел": Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната.

А. М.: Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните.

"Шпигел": В България се проведе само половинчато отваряне на архивите на тайната полиция, в Румъния пък навсякъде все още действат служители на печално известната Секуритате. Как се живее в едно общество, където някогашните извършители (на престъпления - бел. ред.) са по-добре поставени, отколкото техните едновремешни жертви?

А. М.: Вие казвате това, което навремето повтарях аз за старата Федерална република Германия: "Пълно е с нацисти!". Но това бяха бивши нацисти. Вярно е, че Румъния беше Оруелова държава, а Секуритате беше навред. Всички страни, които са били под диктатура, се сблъскват със същия проблем - това важи също така за Испания и Португалия. Но това не е достатъчна причина да се въведе антикомунистически апартейд.

"Шпигел": Значи смятате, че призивите на Запада да се преосмисли историята са опростенчески?

А. М.: Да. След промените в Полша в продължение на два мандата ние имахме посткомунистически президент - Александър Квашневски. Той беше много добър, тъкмо по негово време Полша влезе в НАТО и в ЕС. Призивите да се извърши най-после окончателно разчистване са пропаганден инструмент на десните. Но и те самите търпят подобни хора. Качински назначи за заместник-министър на правосъдието бивш съдия, който навремето беше осъдил на лишаване от свобода сегашния президент Коморовски.
(...)
"Шпигел": Икономически Полша стои доста добре, получава много пари и от ЕС.

А. М.: Това е вярно, обаче хората не го осъзнават. Гледана откъм Париж, Прага или Берлин, Полша е страхотна страна. Но включете за малко католическото радио "Мария" и ще чуете, че Полша е катастрофирала страна под управлението на хора, които искат биологично да изличат полската нация. (...) Животът на Запад все още е много по-удобен, отколкото при нас. Да не забравяме, че нашите страни навремето бяха херметично затворени. Сега хората най-после могат да излизат. И те се възползват от тази възможност. Печелят пари на Запад, а мнозина после се завръщат у дома и започват свой бизнес. Това не е лошо.

"Дойче веле"