Сидеров привиква Плевнелиев заради тефтерчето на Златанов

Разпитаните досега изразяват учудване от записаното в бележника

Парламентарната Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси ще покани за изслушване президента Росен Плевнелиев заради тефтерчето на Филип Златанов. Това обяви председателят на комисията Волен Сидеров.

Парламентарната комисия се самосезира по случая с председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов и изслуша четирима от членовете на комисията.

„Ще поканим на разговор визираните в тефтерчето на Филип Златанов - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, самия Филип Златанов. Ще бъде поканен и президентът Росен Плевнелиев, както и неговата съветничка Димана Ранкова", съобщи Сидеров.

„Тези лица трябва да бъдат изслушани, за да си съставим впечатление как са били прекратявани или укривани сигналите от председателя на КПУКИ и как те не са стигали до прокуратурата. Златанов е уличен в това, че е извършвал длъжностно престъпление за това, че не е уведомявал прокуратурата за сигналите, които стигат до него. Очевидно е, че е имало политически натиск за прикриване на определени лица, за прекратяване на определени сигнали и обратното - „да се удари" еди кой си, който не е удобен на тогавашните управляващи. Всичко това трябва да се изясни, ще работим интензивно", заяви Сидеров.

Парламентарната комисия е решила да предложи на Народното събрание да не приема доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Следващото заседание на парламентарната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще е в четвъртък - 1 август.

Филип Златанов стана известен със скандалното тефтерче, в което си е записвал указание от „И. Ф.". Сред наставленията има изрази като „да се удари", „да се оправи", „да се запази". Заради тефтерчето Златанов беше отстранен от шефския пост в КПУКИ.

Пред депутатите един по един се явиха четиримата членове на комисията - Сабрие Сапунджиева, Николай Николов, Паскал Бояджийски и Катя Станева. Заседанието беше закрито за журналисти.

Първа излезе Сапунджиева. "Винаги съм гласувала по съвест. Лично върху мен не е имало натиск", заяви.

Николай Николов пък обяви тефтерчето за личен документ. "Нищо не мога да кажа, води се следствие", уточни той.

На Катя Станева пък ѝ направило впечатление, че някои решения на комисията се разминават с указанията в тефтерчето, за което и тя е разбрала от медиите. Станева даде пример с Найден Зеленогорски, за който е имало указание "да бъде ударен", а той беше оправдан по сигнал за конфликт на интереси.

И Паскал Бояджийски се е изненадал от разкритията за тефтерчето.

Ръководил съм се само от собствената си съвест и от закона, когато се взимали решения. Когато не съм бил съгласен с мнението на колегите си, подписвал съм се с особено мнение. Имам над 40 особени мнения", коментира още Бояджийски.

Така той подписал решенията за уволнение на  бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и за съветничката на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова.