Тази нощ: развръзка на драмата "Ораново"

Остават 4 финални метра до галерия "А", където вероятно са двамата миньори

Тази нощ ще стане ясно оцелели ли са двамата затрупани миньори от "Ораново", тъй като остават само 4 метра до проникването в галерия "А".

Тези метри са последните от обходната 33-метрова галерия, която беше прокопана, за да бъдат открити двамата затрупани миньори. До тази сутрин бяха прокопани 26 метра, оставаха седем.

След като бъдат прокопани тези 4 метра, ще се пробие малък отвор, за да се проникне в галерия "А", където се предполага, че са Иван и Николай. Всички се надяват двамата, откъснати от света вече втора седмица, да са там.

Bulgariautre.bg припомня, че на 16 юли свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души. Остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.