Азиатски държави масово избиват акули

Свят

30-07-2013, 10:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проект възстановява застрашени видове в 10 природни парка

Свръх риболовът е посочен като основен проблем в доклад за ЕС

Индонезия, Индия и Испания са страните най-големи риболовци на акули, някои видове от които вече са под международна закрила, сочи доклад за ЕС.

Негов автор е мрежата "Трафик", която представлява партньорство между световния фонд за дивата природа WWF и Международния съюз за съхранение на природата.

Следващите страни в класацията с голям улов на акули са Тайван, Аржентина, Мексико, САЩ, Малайзия, Пакистан, Бразилия, Япония, Франция и др. Докладът е поръчан от Европейската комисия в дните около вписването на няколко вида акули и манти в списъка на защитени животни. Това се случи през март 2013 в Банкок, където се провеждаше съвещание на Конвенцията за международната търговия със застрашени видове.

В този списък, предвиждащ нормативни ограничения върху улова, са включени пет вида акули и манти. Много от тях са жертва на свръх риболов и популацията им намалява. Основната причина за това е голямото търсене в Азия - и в по-конкретно в Китай - на перки от акула. Според организацията на ООН за храните FAO ежегодно се убиват приблизително 100 млн. акули.