България е твърдо за Договор за добросъседство с Македония, обяви Вигенин

Споровете между двете държави ще бъдат разрешени, смята външният министър

Преговорите за Договор за добросъседство между България и Македония вървят. Това стана ясно от думите на външният министър Кристиан Вигенин пред БНР. Той заяви, че и след вчерашната среща на високо равнище между премиерите на България и Македония и двустранните срещи между български и македонски министри въпросът за документа остава отворен.

Вигенин заяви, че основните различия между двете страни са в три области. "Едната е общата история. Втората област е свързана с един член в македонската конституция, който говори за македонските малцинства в съседните страни. И третата тема на разговори е свързана с езика".

Министърът обаче смята, че тези въпроси могат да бъдат разрешени, доколкото договор за добросъседство "по европейски ще регламентира отношенията между Република България и Република Македония. Той ще постави началото на решаването на всички спорни въпроси и ще отпуши преговорите по присъединяването на Република Македония към ЕС".

Българският външен министър обяви, че следващата среща по изготвяне на Договора ще бъде през август. Предстои македонската страна да отправи покана за тези преговори, тъй като те следва да се проведат на нейна територия.

"Македония е информирана, че за нас този договор е важен и подписването му ще отпуши от наша страна пътя на Македония към европейските структури", заяви Вигенин.