"Убий" призрака на бившата

Животът

29-07-2013, 14:46

Снимка:

Интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Може ли да бъдат изтрити спомените от предишна любов?

Много често се случва да започнем връзка с някое прекрасно момче и в един момент да се окаже, че то още мисли за бившата си приятелка и не я е преживяло напълно. В зависимост от начина, по който ви го представи той и степента, в която е обсебен от нея, вие спокойно можете да развиете мания, или поне комплекси от това момиче, което дори не познавате.

С риск много мъже да си помислят, че не аз съм тази, която може да им казва как да си живеят живота, просто искам да им споделя, че пазенето на спомени за жената, която ги е разочаровала, не е престъпление, но със сигурност не е и най-хубавото, което може да се случи на новата им връзка.

От една страна е напълно грубо и нечестно да искаш от един човек, без значение мъж или жена, да се откаже от живота, който е живял преди да те срещне, да изтрие спомените си и хората, с които е имал нещо общо преди. Това би било отвратителна емоционална ампутация. От друга страна представете си колко е унизително да знаете, че струвате по-малко от една “кутия със спомени” от миналия партньор.

Призракът на бившата много често е твърде силен, защото няма как да се бориш с него. А много мъже сравняват настоящите си приятелки с бившите си половинки. Никак не е приятно да чуеш "Ама това Мария не го правеше по този начин" или "Таня никога не би се облякла така". Примерите могат да бъдат много и все безумни.

Това не се случва само във филмите. Ако той не може да скъса с нейното невидимо присъствие, това е признак за неизчерпан роман. Роман, който той не е завършил и който може би винаги ще помни. А вие играете второстепенна роля във филма. Но има и друг вариант, всичко да е плод на вашето въображение и ревност.

И преди да полудееш напълно трябва да си зададеш следните 4 въпроса:

1. Защо искаш да знаеш повече за бившата му?

Искаш да знаеш повече за миналото му, което е разбираемо. Но ако просто се опитваш да сравниш нея спрямо себе си, това не е никак добра идея. Преди всичко трябва да знаеш, че, ако той искаше да се завърне към миналото си, все още щеше да е там и с нея. Трябва да се фокусираш над момента тук и сега. Внимавай, защото докато ти душиш в миналото, а той се опитва да свикне с настоящето, има вероятност да се разминете.

  

2. Защо, според теб, не обича да говори за миналото си?

Има две вероятни причини за мълчанието му. Първо, той не разбира защо трябва да говори за това. Излизал е с някакво момиче, нещата не са получили и връзката им е приключила. Точка. За него най-важно е какво се случва в момента, а не в миналото. Втората причина е, че според него, ако ти разкаже повече за бившата му приятелка, това ще породи въпроси от типа на „Тя по-хубава ли е от мен?“ и „С коя от двете ти е по-добре в леглото?“. Затова твърде вероятно е той да мисли, че мълчанието е по-безопасната стратегия.

3. Състезаваш ли се с миналото му?

Ако наистина го правиш, как мислиш да създадете общо бъдеще? Факт е, че той няма да е мъжът, който е и когото обичаш без миналото си. Затова вместо да се състезаваш с предишните изживявания, по-добре ги приеми и насочи енергията си към настоящето.

4. Какво имаш нужда да ти каже, за да се успокоиш?

Какви са очакванията ти за това, което ще ти каже за бившата му приятелка? Мислиш ли, че са реалистични? Не се впускай в разговор за това без стриктен списък на нещата, които искаш да чуеш. Опитай се да слушаш без предварително да си се настроила негативно.

Пробвай тези 4 стъпки на действие!

• Избери подходящ момент (например докато гледате телевизия) и започни разговора за миналото ви. Ако искаш той да разкаже повече за неговото, ти направи същото за своето. Ако стратегията проработи и той проговори, попитай за бившата му в същия контекст („Влади винаги оставяше чиниите си мръсни, ами Мария?“). Бъди спокойна, заинтригувана, непредпазлива – така ще му е по-лесно да говори.

• Дай му адекватно обяснение защо искаш да знаеш повече за бившата му. Добър повод е например поканата, която получихте за сватба. Там тя ще е заобиколена от приятели и ти ще се чувстваш като недостоен противник.

• Бъди ясна и умерена. Ако той разбере, че не падаш от небето, ще му е по-лесно да ти даде отговора си в прав текст.

• Бъди реалист! Не очаквай да ти разкаже цялото си минало наведнъж. Не искай да получиш всичко на минутата, а му дай малко време, само така той ще се отпусне, за да ти даде нужните отговори.

Никой не е успял да се пребори с призраци. Най-малко със своите собствени. Вероятно трябва да приемем, че ако животът ни е едно постоянно лутане, а т.нар. любов е част от него, то определено е най-мрачната. И "Понякога намираме другите в този мрак, а понякога ги губим в него.” (Стивън Кинг – "Зеленият път"), пък били те и призраци на бивши гаджета.