Отстраняват тумор с телеком операция

Животът

29-07-2013, 13:07

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

В България ракът на гърдата покосява 4 000 нови случая годишно

Иновативно решение, което позволява извършването и консултирането на операция от разстояние в реално време без специалистите да присъстват физически, представиха днес в Университетската болница "Света Марина" във Варна в присъствието здравния и образователния министри, на кмета на града Иван Портних, областния управител Иван Великов и депутати.

Чрез технологията от ново поколение специалисти от 3 водещи български болници на разстояние 500 км една от друга извършиха заедно операцията посредством лекарски телемост.

Проектът стартира с изграждане на връзката между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от Първа АГ болница "Св. София" в столицата, УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и ВМА. Лекарите проследиха операцията за отстраняване на рак на гърдата, като самата интервенция беше извършена в Първа АГ болница "Св. София".  Консултът от варненска страна в реално време направи проф. Радослав Радев - гръден хирург в Терапията, а от страна на ВМА - началникът на клиниката по гръдна хирургия във Военноморска академия Деян Йорданов.

Нововъведението е с национално значение, коментира министърът на здравеопазването Таня Андреева. Изграждането на такъв телемост и осъществяването на преноса на данни в реално време ще позволи своевременна консултация с водещи български специалисти независимо къде в страната се намират те и пациентите.

Ракът на гърдата е водещо онкологично заболяване в България с 4 000 нови случая годишно.