Надеждата е жива за миньорите, 14-ти ден на спасителни акции в "Ораново"

Скоро ще бъде достигнат 23-ят метър от галерията

14-ти ден продължава спасителната операция в рудник "Ораново", където екипите вече са прокопали 2/3 от обходната 33-метрова галерия. Съвсем скоро се очаква двамата миньори от село Крупник - Иван Лазаров (35) и Николай Михайлов (42) – да бъдат избавени от подземния си ад.

 

Първа смяна на спасителите е влязла в рудника в 06:00 часа и оттогава работят неуморно по разчистването. Според главен инженер Бонислав Попов до довечера ще бъде достигнат 23-ят метър. До края на галерията, където се предполага, че се намират двамата затрупани, ще останат само 10 метра. Проникването при мястото на аварията се очаква да стане през нощта в сряда срещу четвъртък.

 

В най-новата история на рудник "Ораново", след като през 2005 година бе взет на концесия от радомирския бизнесмен Красимир Михайлов, мината е взела 6 жертви при 3 аварии. През май 2007 г. експлозия на метан обгори 7 миньори, като по-късно двама от тях починаха от раните си в "Пирогов". През октомври същата година скално свлачище уби на място двама миньори от Полена. С което стигаме до 16 този месец, когато друго скално свалчище уби на място Христо Младенов от село Полена и Асен Стойнев от село Полето.

 

Досега рудникът винаги е вземал по две жертви на всяка авария. Хората продължават да таят вяра, че жертвите от поредната авария в "Ораново" тази година няма да станат четири.

 

Припомняме, че спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори напредват твърде бавно. В акцията на 300 метра под земята се включи дори специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която стана причина за възпрепятстване на спасителните дейности, бе взривена.

 

Оцелелият шлосер Бойко Ружински сподели, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".