Месо от епруветка ще ни изхранва до 10 години

Най-доброто от печата

29-07-2013, 06:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Със синтетично свинско и пилешко борим световния глад

Първото лабораторно отгледано говеждо месо, годно за консумация, ще бъде приготвено и изядено тази седмица в Лондон. Култивираната тъкан е направена от стволовите клетки на заклана крава. Синтетичното кюфте тежи около 141 грама и струва главозамайващите 250 хиляди британски лири – сумата, която е била необходима на учените да изолират клетките и да отгледат „ин витро” пържолата.

Скъпото кюфте е изградено от около 3000 ивици изкуствено говеждо, отгледани от парченца с големината на оризово зърно. 
Разработката, дело на професор Марк Пост, медицински физиолог от университета в Маастрихт, Холандия, е отнела на учените две години. Експериментът се финансира от „анонимен благодетел” и има за цел да помогне в борбата със световния глад.

По данни на ООН потреблението на месо в света ще се удвои в следващите 40 години. Така технологията за пържолите, отгледани в епруветки, ще помогне в изхранването на непрестанно увеличаващото се население на планетата. По този начин ще може да се задоволи нарастващото търсене не само на говеждо, а и на агнешко, свинско и пилешко месо.

Прогнозите на учените са, че изкуствено създаденият деликатес ще навлезе масово на пазара в рамките на от пет до десет години. Предимството на технологията със стволовите клетки е, че те могат да се използват за направата на един милион пъти повече месо, отколкото е възможно, ако се заколи едно единствено животно. Учените припомнят, че отглеждането на животни за храна е сред основните източници на парникови емисии и фактор за глобалното затопляне.

Въпреки улеснението от технологията, изследователите подчертават, че на този етап синтетичното месо няма да ликвидира изцяло нуждата от животни, тъй като говедата ще са необходими като донори на стволови клетки.