Двойни глоби за джигитите

Най-доброто от печата

29-07-2013, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Докладваме и служебната кола в КАТ

Двойни глоби ще отнасят джигитите на пътя. Всеки, който превиши скоростта с 20 км в час, ще плаща не 50, а 100 лв. Ако колата лети в града с 50 км/ч над позволеното, наказанието ще е 300 лв., плюс петдесетачка за всеки 5 км/ч отгоре. Това предвиждат поправките в Закона за движение по пътищата, които трябва да са факт до средата на ноември. Увеличението на глобите ще доближи България до санкциите в страните от ЕС, мотивираха се пътни полицаи. В Гърция наказанието за 20 км/ над разрешеното е 50 евро. В Румъния стига 85 евро, а в Белгия - 100 евро. 

Джигитите на пътя вече няма да могат да кръшкат с оправданието: "Не карах аз, дадох колата на приятел". КАТ ще регистрира всички, които ползват даден автомобил, наравно със собственика. Това предвиждат поправките, които Пътна полиция предлага на депутатите за разпишат в Закона за движение по пътищата. Ако те бъдат приети, в малкия талон на колата ще се записват имената на всеки, който кара автомобила повече от месец. Това означава, че родителите ще обявяват пред КАТ, ако дават колата на децата си. 
Същото важи за служебните автомобили. Всеки, който кара фирмена кола, ще декларира това пред КАТ. Целта е глобите с електронен фиш, които Пътна полиция се готви рязко да увеличи, да могат да се плащат от този, който наистина прави нарушението. И в момента собственика на автомобила предоставя данните на шофьора, който е направил нарушението, но в 40% от случаите постоянният адрес на шофьора не съвпада с реалното място, на което живее. Така глобата се връща в КАТ. Пътните полицаи започват да издирват новия адрес на шофьора. След това изпращат повторно акта. Но и така половината глоби остават неплатени. Законът обаче не позволява в този случай собственикът на автомобила да бъде потърсен отново, тъй като той е предоставил вече веднъж данни за шофьора нарушител. 
С промените КАТ ще разполага с актуални данни на всички ползватели на автомобила и джигитите по-лесно ще бъдат наказвани. 
И в момента в малкия талон на всеки автомобил има отделна графа за собственик и за ползвател, тъй като това е европейско изискване. Законът обаче не задължава графата "ползвател" да бъде задължително попълвана.
С новите предложения от КАТ искат електронният фиш да не бъде разписван задължително от полицай. В момента десетки съдилища в страната отменят наказанията с електронни фишове, тъй като те не са подписани ръчно от катаджия. Според КАТ обаче е достатъчно доказателство това, че актът е издаден с посочен адрес, час и място на нарушението. Според тях съдиите се възползват от вратичката в закона и така отменят иначе безспорни нарушения.
Двойни глоби за джигитите на пътя предвиждат поправките в закона. Промяната се прави във връзка с тенденцията пътищата да се наблюдават само с камери - стационарни и мобилни. Пътните полицаи възнамеряват да дадат толеранс от 10 км/ч на шофьорите. Предлагат глобата от 20 лв. в този случай да отпадне. Затова пък наказанието за превишена скорост от 11 до 20 км/ч скача от 50 на 100 лв. С идеята, че само камери ще дебнат джигитите, се предвижда при хващане с над 50 км да не се отнема книжка.