7-8 часа се борили лекарите за живота на Найден Андреев

Най-доброто от печата

29-07-2013, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-мащабният му труд е ораторията "Моление", заради която в Русия му дават титлата професор

7-8 часа се борили лекарите да спасят композитора Найден Андреев. Той издъхна от инфаркт в събота срещу неделя към 4 часа сутринта. Найден Андреев беше на 68 години.

От известно време композиторът е имал проблеми със сърцето и му е бил поставен стент. “Призляло му е в събота вечерта. Линейката дошла навреме. До 3,30 сутринта лекарите се опитвали да го спасят, но неуспешно”, казаха негови близки пред “24 часа”. 
Мнозина от приятелите му научиха вчера за кончината от репортери. Бяха шокирани, защото нищо не предвещавало подобен край. Някои от тях го видели преди дни. Найден бил както обикновено ведър, слънчев, с планове за бъдещето. Говорел за поредната оратория, която композирал.

Поклонението вероятно ще е в сряда.

Проф. Найден Андреев е един от най-популярните български композитори и аранжори. Роден е на 12 юни 1945 г. в София. Първоначално завършва инженерство през 1969 г., при това с отличие. Получава предложение да замине да учи в Новосибирск, но отказва. Започва работа като инженер в националното радио. Второто си висше образование - през 1984 г., получава в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. 
Бил е отговорен редактор на редакция “Забавна музика” в БНТ и ръководител на Сатирично-вариететния театър в Габрово. Писал е музика за почти всички най-известни български изпълнители, сред които Лили Иванова, Васил Найденов, братя Аргирови, Маргарита Хранова, Росица Кирилова. Филип Киркоров и Алла Пугачова също изпълняват негови творби. Той е автор на песените на Лили Иванова "Свири, щурче", "Когато те намерих", "Отминали години", "Защо не сме едни и същи". Най-мащабният му труд е ораторията "Моление", заради която в Русия му дават титлата професор. Негова е “Моето мъжко момиче” по текст на Недялко Йорданов, която изпълняват Стефан Данаилов и Маргарита Хранова.
Във фонда на БНР има над 630 негови песни.

Има множество награди на конкурси у нас и в чужбина, сред които “Златният Орфей”, “Мелодия на годината”, “Бронзова лира” в Братислава и много други. Сред любимите си песни цитира “Устрем”, изпълнявана от Маргарита Хранова, която определя за първата политическа песен у нас, “Черно мънисто”, “Сто жени” и др.  До последно водеше предаването “Маестро, музика” по радио “Христо Ботев” в петък от 11 до 12 ч. 
“Горд съм, че поне две поколения познават моите песни”, казваше Найден Андреев приживе.

Тончо Русев: Потресен съм, преди  малко говорех за него

От вас научавам тази ужасна новина, дълбоко съжалявам. Потресен съм. Днес бях с група приятели и стана дума за него. Говорихме за големия му талант. А наскоро слушах по радио “София” за големия успех на неговия мюзикъл, който е бил игран в Русия. Не мога да повярвам, толкова жизнен човек. България загуби един от най-ярките си творци.

 Маргарита Хранова: Този човек начерта творческия ми път

Голяма загуба на един голям композитор, аранжор, човек и приятел. Това е човекът, който начерта творческия ми път - още първата ми дългосвиреща плоча беше от едната страна само с негови песни. Семействата ни са близки още откакто той започна да композира, бяхме приятели от много години. Много е тъжно.

Поетът Георги Начев, съпруг на Росица Кирилова: Той написа големия хит  на Роси “Учителко, целувам ти ръка”

Ужасна новина, сега разбираме. Светла му памет, един голям композитор. Той написа най-емблематичната песен на Роси “Учителко, целувам ти ръка”, която и до днес всички обичат. Не защото тя я е изпяла, а защото той я е написал.

Богдана Карадочева: Винаги е тъжно, когато си отиват добри хора

Не знам какво да кажа. Гостувах му преди 2-3 месеца в предаването, чухме се наскоро. Жалко, много е жалко. Винаги е тъжно, когато си отиват толкова добри и талантливи хора.

Вежди Рашидов: От вас научавам, много ми е мъчно

Вежди Рашидов работеше в ателието си и научи за кончината на композитора от “24 часа”. “Тъжно е, че хора с такива качества си отиват в един момент, но е неизбежно. Ужасно ми е мъчно, с него бяхме приятели”, каза бившият министър на културата.