Почина композиторът Найден Андреев

Общество

28-07-2013, 19:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината за смъртта е инфаркт

Известният композитор Найден Андреев почина на 68-годишна възраст от инфаркт, съобщиха от семейството му.

Андреев е български композитор, аранжор на естрадна музика. Завършил е Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. От 1972 година е отговорен редактор на редакция "Забавна музика" в Националната телевизия. Член е на Съюза на българските композитори.

Като творец е писал песни за Лили Иванова, Васил Найденов, Михаил Белчев, Маргарита Хранова, Андрей Миронов, Филип Киркоров и Алла Пугачова, както и за Росица Кирилова и много, много други. Той е сред основателите на Габровския експериментален вариететен театър през 1985 година. Първите му композиции са 60-те години. Отличен е със златен медал на Световния фестивал на младежта и студентите в София през 1968 година.

През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци. Композира музика за филми, телевизионни спектакли и мюзикъли. Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина. „Златният Орфей” е голямата награда за цялостно творчество през 1995 година. Братислава, Палма де Майорка и други. Песента „Устрем”, изпълнена от Маргарита Хранова е отличена с първа награда в Полша и втора награда в Дрезден, Германия.

Поклон пред паметта му.