Световната мания кемтрейлс

Най-доброто от печата

28-07-2013, 08:17

Снимка:

Васил Еленин

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има теория за световен заговор за повишаване на заболевамостта на хората в полза на фармацевтичните гиганти.

В последните години в България активно се обсъждат белите перести следи, които се забелязват при ясно време в небето.

Доста хора са убедени, че прелитащите над страната самолети съзнателно 
разпръскват наночастици от опасни химически елементи Според привържениците на тази теория става дума за световен заговор за повишаване на заболевамостта на хората в полза на фармацевтичните гиганти. Няколко сериозни медии дори регулярно отразяват темата с журналистически разследвания.

Това обаче не е чисто българска мания. По света в последното десетилетие темата се обсъжда съвсем сериозно, като дори държавните институции се ангажират с опити за опровержения.

Как започва всичко?

Още с първите полети на голяма височина авиацията започва да наблюдава т.нар. кондензационни следи (contrails - англ.), които се образуват от изпусканите от двигателите отработени газове. В условията на изключително ниските температури те почват да кондензират и да образуват при, точещи се в нишки след прелитащия самолет.

Явлението не е ново. Свидетелства за него има още от времето на Втората световна война. Тогава небето на Третия райх буквално е било набраздено от следите, които оставяли хилядите самолети на САЩ и Великобритания, извършващи почти ежедневни масирани бомбардировки.

Думата кемтрейл (chemtrail) идва от кемикъл трейл (chemical trail), което се превежда като химически линии. Тя няма отношение към други форми на разпръскване в атмосферата като засяването и поливането от селскостопанската авиация, разпръскването на химикали за предизвикване на дъжд или за осигуряване на слънчево време.

Терминът се отнася конкретно до въздушни следи, които са причинени от систематично изпускане при големи височини на химически субстанции, които не се откриват в обикновените кондензационни следи. Поддръжниците на тази конспиративна теория обясняват целите на подобна практика с управлението на слънчевата радиация, контрола на популацията, въздействието върху хидрометеорологическите процеси, разпръскването на електропроводящи материали, които да служат за прилагане на
електромагнитни супероръжия (като HAARP например). Или имат предвид прилагане на биологическо или химическо оръжие, дори контрол на раждаемостта в дадени региони. Твърди се, че, меко казано, тези линии причиняват респираторни и други здравни проблеми.

Тази теория се появява през 1994 г., когато самолетната компания Hughes Aerospace патентова нова технология. При нея самолетното гориво се смесва с отразяващи материали, в това число частици алуминиев оксид, които може да покрият Земята с химически слънчев щит.

Теорията за конспирацията с кемтрейлс започва да добива популярност през 1996 г., когато Военновъздушните сили на САЩ са обвинени в пръскане на американското население с мистериозни субстанции чрез самолети, доставящи необичайни кондензационни следи. ВВС отговарят, че това е мистификация, отчасти подклаждана от цитати от стратегически доклад, чийто проект е изготвен от Американския университет за военно въздухоплаване. Докладът носи заглавие "Климатичното време като умножител на силата - контролиране на времето до 2025" (Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025).

Той е подготвен в отговор на военна директива за очертаване на стратегическа система за модифициране на климата с цел утвърждаването на военната доминация на САЩ през 2025 г. Докладът е представен като "въображаемо описание на бъдещи ситуации/сценарии". По-късно ВВС на САЩ поясняват, че той "не отразява настоящите военни политики, практики или способности" и че те "не извършват никакви експерименти или програми за модификация на климата и нямат планове да правят това в бъдеще". В допълнение отбелязват, че мистификацията с кемтрейлс е изследвана и опровергана от множество доказани и акредитирани университети, научни организации и значими медийни публикации.

През 1998 г. въпросът с химическите следи набира популярност и в Канада, най-вече в градчето Еспаньола в северната част на провинция Онтарио. Там тръгнал слухът, че самолети-цистерни KC-135 на САЩ разпръскват вредни химикали над населението. Истерията се разраства дотам, че на 18 ноември 1998 г. пред канадския парламент е представена петиция от над 500 граждани на Еспаньола с искане "тайната програма за пръскане" да се прекрати. По това време много граждани се оплакват от замайване, внезапна умора, главоболие, астма, болки в ставите и симптоми, подобни на грип. В петицията се сочи още, че в проби от дъждовна вода са открити високи нива на алуминий и кварц.

В отговор на петицията относно "химикалите, използвани за атмосферни разпръсквания, които влияят неблагоприятно върху здравето на канадците", правителството отговаря, че "няма реални доказателства - научни или други - в подкрепа на твърдението, че в канадското въздушно пространство се провеждат разпръсквания на големи височини. Терминът кемтрейлс е просто популярен израз и няма научно доказателство за съществуването им. Убедени сме, че участниците в петицията виждат обичайни кондензационни линии или контрейлс".

Няколко са версиите на теорията за конспирацията с химическите самолетни линии, които циркулират в интернет и електронните медии.

В някои се твърди, че следите съдържат барий и алуминиеви соли, полимерни фибри, торий или силициев карбид. В други случаи се твърди, че в небето се разпръскват електропроводими материали като част от секретна програма за супероръжие,
прикрита зад Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (High Frequency Active Auroral Research Program HAARP).

Вярващите в тази теория са почти единодушни, че кемтрейлс са токсични, но причините за това варират в широк диапазон - от хипотезата за тестване на военни оръжия през контрол върху популацията до мерки срещу глобалното затопляне.

Според някои постове във Facebook "химическите следи в атмосферата са разпръскване на наноалуминий и невродегенеративни агенти, засягащи нервната система".
Особено недоумение предизвиква фактът, че тези следи се наблюдават всеки ден и навсякъде. Имало дори доказателства, че се разпръскват тонове наночастици с алуминиеви съединения. Това е описано в научната медицинска литература - наноразмерните частици са по-реактивни и причиняват интензивно възпаление в редица тъкани.

Изключителна тревога предизвика въздействието на тези наночастици върху главния мозък и гръбначния мозък.

Притеснителен е и растящият списък на невродегенеративни заболявания, включително деменцията на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и болестта на Лу Гериг (ALS), които са тясно свързани с въздействието на намиращия се в околната среда алуминий.
Наночастиците от алуминий са не само далеч по-възпалителни, те могат лесно да
проникнат в мозъка и в кръвта, да поразяват обонятелните нерви. Проучванията показват, че тези частици преминават през обонятелните невронни пътища, като се свързват директно с областите на мозъка, които причиняват болестта на Алцхаймер. Назалното въздействие прави голямото количество разпръснат в небето наноалуминий особено опасен, защото този прах се вдишва от хора от всички възрасти, включително бебета и малки деца, в продължение на часове.

Възрастните реагират най-бързо на този алуминий във въздуха. За съжаление, системите за филтриране по домовете и офисите не могат да премахнат фините частици наноалуминий, което открива фронт за тотални поражения.

Освен с инхалационни свойства наноалуминият е известен с това, че насища почвата, водата и растителността. Според последни изследвания обаче алуминият лошо се абсорбира от стомашно-чревния тракт, но наноалуминият - напротив, се абсорбира в много по-големи количества. Алуминият се трупа в някои органи и тъкани, включително в главния и в гръбначния мозък. Вдишването му предизвиква възпалителни реакции в белите дробове, които представляват сериозна заплаха за деца и възрастни с астма и белодробни заболявания.

В някои публикации се твърди, че следите кемтрейлс са с високо съдържание на алуминиев оксид, който благоприятства ракови заболявания, както и Алцхаймер. Те съдържат и бариев оксид и етилен дибромид, което не изключва и увреждане на имунната система.

Според други източници пък в кемтрейлс са открити над 300 вида мутирали гъби, както и 26 вида метали, в това число барий, алуминий и уран, различни инфекциозни патогени, химикали и лекарства, включително успокоителни, катионни полимерни влакна, малки яйца на паразитни нематоди, обвити във влакна, самовъзпроизвеждащи се наночастици и силиций.

Изследователят Клифърд Карникън твърди, че е намерил в кемтрейлс влакна и необичайни кръвни клетки, които точно съвпадат със странни влакна и кръвни клетки, открити в хора, страдащи от заболяванията на Morgellons.

От друга страна кемтрейлс са заподозрени и за изчезването на пчелите.
"Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години преди да изчезне", е казал великият учен Алберт Айнщайн. През 2010 г. са загинали 20% от пчелните семейства в България. Към 2012 г. те вече са 32%, съобщи преди време Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз. Факт, който не може да се пренебрегне с лека ръка, защото може лесно да се види.


Очевидно темата за кемтрейлс е актуална за обществото и държавните институции в световен мащаб би трябвало да дадат нужните отговори.

Но не с бюрократичен подход, а с привличането на водещи учени и научни лаборатории и институти. Защото противоположният подход само би засилил подозренията и притесненията на хората. В България все още има доста добра научна експертиза в тези области - и в Института за космически изследвания на БАН, и в Института по почвознание "Пушкаров" към Селскостопанска академия, и в аграрните, химическите и медицинските университети.

Въпросът трябва да се постави и на равнище Европейски съюз, все пак сме негов пълноправен член и би трябвало не само стриктно да изпълняваме директиви, но и да инициираме дейности от голямо обществено значение.

Да не говорим, че това ще донесе шанс за българската наука да излезе на ново ниво и да получи ако не директно пари, то поне съвременна апаратура за анализи на въздуха и почвите, както и на причините за болести без явни причинители.