Чакаме руснаци на поклоннически турове

Най-доброто от печата

28-07-2013, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гвоздеите в маршрута са Рилският, Бачковският, Дряновският, Троянският и Аладжа манастир до Варна

Руски поклонници ще обикалят български манастири и свети места, ако проработи програмата “По пътя на православието в България”. Нейни съорганизатори са икономическото ведомство и православните църкви на България и Русия. Програмата бе обсъдена на среща между зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев и посланика ни в Москва Бойко Коцев.
Гвоздеите в маршрута са Рилският, Бачковският, Дряновският, Троянският и Аладжа манастир до Варна. Според Бранимир Ботев специално внимание трябва да се отдели и на Софийската Света гора - православните манастири около столицата. 

С руското министерство на културата, към което е туризмът, е обсъждан вариант и за исторически маршрути в България за руски ученици. Идеята е места - символи на руската бойна слава у нас, да влязат в училищните туристически програми. През ноември делегация от министерството и от регионалните администрации ще посети България, за да се запознае с потенциала на културния туризъм. Очаква се тогава да се набележат конкретни обекти, паметници и маршрути. 

На срещата е обсъдено и популяризирането на България като балнео- и спа дестинация. Страната ни разполага с над 600 термални минерални извора, които привличат все повече руски туристи за оздравителни програми, включително и по детски целогодишни проекти. 
От икономическото министерство смятат, че при популяризирането на балнеотуризма трябва да се акцентира и на възможностите за руски инвестиции в наши спа центрове. Следващата седмица предстои среща на зам.-министър Ботев с ръководството на търговската мисия на Руската федерация в България. 
Над 30% се очаква да бъде годишният ръст на руските туристи в България през т.г. в сравнение с миналата. Това означава, че страната ще бъде посетена от над 600 000 руснаци. В Москва вече е издадена 300-хилядната българска виза за т.г. През февруари прогнозите в бранша бяха за 20-25% ръст.