Дефицитът на демократичност в парламента е на път да бъде преодолян, смята вицепрезидентът

Попова призова партиите да начертаят план за това как българският народ да върви напред

"Много се радвам, че дефицитът на демократичност в парламента е на път да бъде преодолян", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНТ.

Партийните централи знаят, че в перспектива тях ги очаква участие в няколко поредни избора и заявката на едно ново поколение за участие в политическия живот би трябвало да наложи задължението им за нов поглед към техните отговорности и към ангажимента им съзнателно да работят за диалог между институциите, допълни Попова.

Според нея Министерският съвет, министър-председателят и правителството са „трансмисия", която поставя и въвежда дневния ред на парламента за одобрение, и провокира диалог по най-важните въпроси.

"На мен лично ми липсва фигурата на министър-председателя и помощта на неговия екип като колективен орган, за да изградят най-важната стратегия за комуникация с протестиращия днес човек", допълни Попова.

Това, което по думите ѝ обединява протестиращите днес, са моралът и справедливостта. "Управляващото мнозинство е длъжно да гарантира, че има капацитет да работи в посоката на реформите, които се правят от години, или на усъвършенстване на демократичните механизми за управление", заяви още вицепрезидентът.

"Мястото за дебат и диалог е в парламента. Нека там политическите сили, представени, непредставени, да се съберат, да обсъдят нашия национален интерес днес, т.е. сигурността на гражданина днес, да дебатират, да намерят допирни точки и с протестиращия човек и да начертаят един обозрим в близко или не толкова близко бъдеще план за това как ще вървим напред", призова Маргарита Попова.