Поредица от трусове разлюля Пиринския край

Няма данни за пострадали. Земетресенията не са се отразили на спасителните дейности в Ораново

Пет труса  разлюляха Пиринския край рано тази сутрин.

Магнитудът на земетресенията е бил между 3,5 и 4,3 по Рихтер, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на първите два труса е на 9 километра североизточно от Симитли -  3.9 и 3.5 по Рихтер, съответно в 4:24 ч. и 4:48 ч.

Третият трус е на 9 км северозападно от Разлог с магнитуд 4 по Рихтер.

Най-силният трус е на 13 км от Банско с магнитуд 4.3 по Рихтер в 6:22 ч.

Последният трус е на 7 км югоизточно от Благоевград в 6:51 ч.с магнитуд 3,5.

"Няма показатели към момента, поне видими, за това, че земните трусове са причинили щети в мина "Ораново", каза управителят на рудника Валери Манов пред агенция "Фокус". Той съобщи още, че работата по прокопаването на обходният тунел не е спирала, като през последното денонощие миньорите са напреднали с още четири метра.

Продължава изкопаването на останалите 21 метра от обходната галерия, за да се достигне до двамата миньори Иван Лазараов и Николай Михайлов, които 12 ден остават затрупани в рудника.

"До този момент няма сигнали за пострадали граждани или за нанесени материални щети в резултат от земните трусове", заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов. Земетръсът обаче е обезпокоил жителите на общината.

"Имаме непрекъсната връзка с дежурния по гражданска отбрана към общината и до този етап няма място за притеснения", каза още кметът на Симитли.

До този момент няма информация за нанесени щети и пострадали граждани в районите на петте земетресения.