Българите любят демокрацията, но избират твърдата ръка

Най-доброто от печата

27-07-2013, 07:29

Снимка:

Борислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За 72% от хората положението в страната е "непоносимо"

Броят на българите, привързани към демократичните ценности, нараства. В същото време при избори сега българите биха гласували най-голямо доверие на партията, олицетворяваща твърдата ръка в управлението - ГЕРБ. Общото недоволство от положението в страната бележи рекорд, но ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС. Тези парадокси установява проучване на Института "Отворено общество", проведено в средата на юли. 

37.6% от анкетираните 1155 души заявяват, че не са съгласни да им бъдат ограничени демократичните свободи, за да се въведе ред и сигурност и да се стабилизира икономиката. Ръстът на свободолюбивите българи е с 10% в сравнение с май 2012 г., отбелязват от института. Съгласните да се разделят с демократичните си права срещу сигурност са 47.7%, което е спад с 8% за последната година. 

Според проучването делът на хората, които не са готови да отстъпят от вече извоювани права, е най-голям сред симпатизантите на Реформаторския блок - 53%. На обратния полюс са привържениците на БСП, 59% от които биха жертвали свободата си срещу повече сигурност. 

Протестите, които продължават вече 43 дни, не се отразяват съществено върху електоралните нагласи на обществото. При избори сега само три партии влизат със сигурност в парламента, сочи изследването. Данните до голяма степен съвпадат с тези на НЦИОМ и "Галъп" от началото на юли. За ГЕРБ ще гласуват 23.4% от имащите право на глас, за БСП - 22.1%, а за ДПС- 5.2%. Останалите партии не прескачат бариерата от 4%. Реформаторският блок е с най-голям шанс да излъчи свое представителство, ако се структурира като политически субект. 

Обществото остава разделено в отношението си към продължаващите вече втори месец протести срещу правителството. Лек превес имат симпатизиращите на всекидневните шествия - 44%. Според 39% на правителството трябва да се даде шанс да заработи и ако не се справя, едва тогава да му се иска оставката. Близо 17% заявяват, че нямат отношение към въпроса.

Същевременно общото недоволство от положението в страната бележи рекорд. 72% от българите го определят като "непоносимо", което е скок с 15% спрямо м.г. и най-високото от 6 години насам. Други 22% считат, че е "поносимо". Само за 2% от хората е "нормално". Расте и негативизмът по отношение на икономическата ситуация. 63% от анкетираните смятат, че тя се е влошила за последната една година, а 37% очакват да стане още по-зле. Ръстът на песимистите е с 15% спрямо миналата пролет. 

Въпросът дали и кога да има нови избори не получава категоричен отговор, ако се съди по данните. Около 37% от българите са на мнение, че изборите трябва да са още през есента на тази година. Също толкова са и хората, които смятат, че правителството не трябва да подава оставка. 25% са на мнение, че правителството трябва да подаде оставка през пролетта на 2014 г. и тогава да се проведат парламентарни избори заедно с европейските. Най-слаба е подкрепата за идеята да има ново правителство в рамките на сегашния парламент - 12%. Сборът надвишава 100%, тъй като запитаните са имали възможност да изразят съгласие с повече от една възможност.

70% от анкетираните оценяват ефекта от членството в ЕС като напълно или по-скоро положителен, докато около 19% са на обратното мнение. Сред най-големите предимства българите смятат по-добрите възможности за намиране на работа, свободното пътуване и достъпът до еврофондовете.

Мнозинството българи продължават да изразяват привързаност към политиката на финансова стабилност. Над половината от анкетираните (близо 51%) не одобряват идеята правителството да вземе допълнителни заеми, за да попълни "дупките в бюджета", докато около 24% са съгласни с тази идея. Валутният борд също получава висока подкрепа - 56%, което е най-високото регистрирано ниво на подкрепа за него през последните 6 години. Против валутния борд са 21% от запитаните. Идеята за въвеждане на еврото обаче не е привлекателна - 67% от анкетираните са против замяната на лева с еврото, а едва 16% биха подкрепили подобна промяна.