Фандъкова, Цацаров и МВР - на едно мнение за протестите

Заповедта за автомобилите със специален режим била издадена на 12 юли

Спорът между парламентарното мнозинство и столичния кмет Йорданка Фандъкова по отношение на забраната на протестите е на път да се впише в поговорката "кучетата си лаят, керванът си върви".
Днес Фандъкова се похвали, че  институциите, които са компетентни да се изказват за това дали си е свършила работата, вече са го направили. Това са именно прокуратурата и МВР.
"Главният прокурор Сотир Цацаров ясно заяви, че няма упреци към моята работа, както и главният секретар на МВР, вчера се изказа омбудсманът Константин Пенчев и не мисля, че може да се направи нещо повече от това, което сме направили. Аз разбирам колегите от БСП, че се опитват да отклонят проблемите, пред които са изправени. За мен органите, които дават оценка, са компетентните органи, а не политическите партии и организаторите на контрапротестите, което всъщност в случая е едно и също". Така кметицата контрира упреците, че не използва правомощията, които й дава Законът за митингите и събранията.
Фандъкова още веднъж повтори тезата си, че заповед за разпръскване на протестиращите би довела до кървави стълкновения с полицията. "Имаме съгласие и с колегите от МВР и с главния прокурор, че това не е добре", добави тя.
Относно съмненията, че не е издала разрешение за придвижване на автомобили със специален режим на движение, кметицата заяви, че такава заповед е издадена още на 12 юли.