ВМРО към Орешарски: Защити 120 000 българи в Македония

Войводите посочиха пет стъпки за защита правата и интересите на българските граждани в Македония

Пет основни искания трябва да постави българската държава пред властите в Скопие. Тяхното изпълнение ще бъде основата, върху която могат да бъдат изграждани добросъседски отношения между двете страни. Това посочва Националният изпълнителен комитет на ВМРО в писмо до министър-председателя Пламен Орешарски.

 

Обръщението е по повод предстоящото посещение на македонския му колега Никола Груевски на 28 юли т.г. В текстът, изпратен до българския премиер, от ВМРО настояват България да изиска от Македония спазването на правата на гражданите с българско самосъзнание.

 

Сред най-основните искания, които трябва да представи Орешарски, са правата и интересите на над 120 000 български граждани и на стотици хиляди македонски граждани с българско самосъзнание. Те трябва да бъдат гарантирани с промени в Конституцията на Македония така, както са гарантирани и на останалите етнически групи, категорични са от ВМРО.

 

Движението призовава още към спиране на говора на омразата от страна на властта и медиите в Македония, насочен срещу България и нейните граждани. Като основна стъпка в тази насока се предлага промяна на учебниците по история в Скопие, които насаждат тази омраза, както и спиране на кражбите и фалшификациите на българската история.