8 м по-близо до затрупаните миньори в "Ораново"

Днес е 11-ти ден на издирването

8 метра са изкопали за две денонощия миньорите от рудник "Ораново", прокопаващи обходна галерия за издирване на двамата си затрупани колеги.

Днес е 11-ти ден на издирването на Иван и Николай. Денонощно на място работят 20 човека, разпределени на три смени. На първа линия при прокопаването на обходния тунел работят трима от най-опитните миньори, които се сменят от други трима.

Тунелът първо се пробива чрез взривяване, след което се проветрява. После въглищата се изтеглят назад чрез верижен транспортьор. Ако няма пречка по пътя, до няколко дни спасителните екипи би трябвало да достнагнат двамата затрупани.

Bulgariautre.bg припомня, че на 16 юли свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души. Остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.