БСП актуализирала бюджета, за да върне ГЕРБ в парламента, смята финансист

Прекрояването на държавните финанси не е било неодходимо, обявиха експери

"БСП измислиха корекцията в Закона за бюджета, за да върнат ГЕРБ в пленарната зала."

Това заяви пред bTV финансовият експерт Кольо Парамов в дискусия нужна ли бе да актуализацията на държавните финанси за 2013 г.

Според него и икономиста Георги Ганев, актуализацията е ненужна и подобен управленски ход е наистина "драматичен".

Ганев от своя страна посочи логика в само една част от ревизията и обори тезата на управляващите за огромните суми невърното ДДС към фирмите.

"Оставката на правителството е проблемът в момента, не прекрояването на бюджета. Това е политически ход, за да върнат ГЕРБ. През 2009 г. БСП направиха лош бюджет и сега като бумеранг това се върна при Орешарски", смята Парамов.

Той подчерта изказването на премиера, който каза, че БСП решава кога да се подаде оставка. "Той явно не осъзнава, че е премиер на най-сложната държава на Балканите и не може да казва, че когато Станишев се консултира с Доган, тогава той ще подаде оставка."

Според Ганев логичната част в ревизията на бюджета е само техническа.

"Единствената техническа корекция, която имаше смисъл, е след плащането на заема, кабинетът да може при нужда пак да емитира дълг. Това обаче е нещо дребно", обясни Ганев и добави, че да се прекроява законът за бюджета е драматично и дава сигнали, че сериозно нещо в държавата куца. А в България това не е така", посочи той.

Финансистът допълни, че през октомври Орешарски е говорил, че приходите са подценени, а сега казва, че са надценени. "Кога той е финансист - когато изчислява или знае истинската картина. Логично е да се питаме по какъв начин той ще продължи да експериментира и ще манипулира управлението".

За да бъде логично прекрояването на приходната част, където се чака недосъбиране на дългове, трябва да има липси, посочи Ганев.

"Това обаче не звучи логично, събирането на ДДС до май върви и до края на март 107 млн. лв . са били задълженията към бизнеса, по данни на финансовото министерство", коментирра Ганев с уточнението, че може и да е станало нещо.

Социалните плащания щяха да станат и без ревизия, заяви Пармов, подчертавайки, че няма дупки в бюджета от 1-2 млрд. лв.

"Пари не могат да се откраднат, но могат да бъдат фаворизирани конкретни фирми", посочиха още експертите.

"Заявено е, че половината дълг ще иде за резерва, въпреки че няма нужда от това, а другата половина ще парира недостатъчните проходи. Притеснен съм, че данните за ДДС не само предполагат, че ще се изпълни заложеното от Дянков, но и ще се преизпълни. И като го намалят, ще им дойде повече, около 400 млн.лв. там има възможност за избирателно харчене по усмотрение", каза Георги Ганев.

Това по думите му може да стане - с бързане да се плати към едни фирми и бавене към други.

Икономистите призоваха да се вземат мерки за политическата стабилност. Парамов посочи, че часовникът на Орешарски цъка и е редно той да се запише като разумен политик. „Той получи шанса, но нещата не вървят. Нека излезе достойно като мъж", призова финансистът.

По думите на Георги Ганев икономиката се движи, макар и с по-бавно темпо. "Реформите обаче, визиите за обществото са важни за бизнеса, за да си направи плановете", добави той.