И това не е всичко. МВР може още!

Най-доброто от печата

26-07-2013, 06:19

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вътрешният министър и главният му секретар да отиват първи на разпит при главния прокурор за сблъсъците при парламента

Ето я поредната причина, поради която това правителството трябва незабавно да си тръгне: вчера премиерът Пламен Орешарски изсипа една камара похвали за неадекватните решения на специалния щаб за охрана на реда в МВР, който още с първата си намеса произведе сблъсъци и агресия на 40-ия ден от протестите. Вместо да поиска оставката на ръководството в МВР заради пълното разминаване на действията му с реалностите, Орешарски тръгна да му благодари за професионализма и мъжеството. 

Професионализъм и мъжество наистина имаше и те се състоят в това, че редовите полицаи успяха да не набият всички, въпреки че въпросният щаб се кълне, че не били давани такива заповеди. Двама от "разкрилите се" негови членове, тъй като останалите се пазят в тайна, са вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров, които все пак обаче открито признаха, че отговорността по операцията с белия автобус е тяхна. Техен значи е и провалът. 

Йовчев например не очаквал, че някой ще се развълнува от автобус с депутати и министри, извеждани в разгара на демонстрацията срещу самите тях. Не смятал и че депутатите и министрите с нещо са предизвикали гражданите. А какво тогава е смятал и очаквал? Че протестиращите ще ги аплодират? Не беше ли това човекът, който ни беше рекламиран като голям специалист заради опита си в ДАНС, което означава претенции за добър анализатор и познавач на "подводните течения" в обществото? Ами научните му титли? На тяхната база ли стигна до извода, че протестите са незаконни и дали е запознат с конституцията? 

И този пост май ще се окаже не по мярка на Йовчев, след като е затруднен да направи преценка на реалното състояние на нещата. И тук не става дума нито за тероризъм, нито за тежка престъпност, а за едни и същи хора, които 40 дни всяка вечер са на протеста, много от тях с децата си. 

Главният секретар на МВР е другият герой тези дни. Само с появата си за няколко минути в телевизиите той успя да стане звезда във "Фейсбук" с невероятните си прозрения, поднесени с усложнен изказ. Той например анализира, че стратегията на акцията с белия автобус била добра, но тактическият план не сработил. След това повтори след министъра, че протестите били нелегитимни. Така ли преподават конституционно право в ЮЗУ? Полицай №1 разви и сложната мисъл, че Столичната община проявявала творчество по този казус - разбирай, че си затваря очите за нелегитимните протести, но той подкрепял това. Защото заповед за прекратяване на протестите, каквато кметът може да издаде, означавала МВР да разпръсне хората "по какъвто и да е начин".

Въпреки изкараните "специализирани курсове за ръководни служители, водени от представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и други специални и правоохранителни служби", вписани в биографията му, както и немалкия стаж в ДАНС, Лазаров явно носи сърце на командос -
когато види струпване на хора, си представя как да бъдат разпръснати. Чудехме се дали ще го каже и той взе, че го каза: можело да се използва вода за разпръскване на хората. Знаем много добре. То може и с газ, може и с палки, а може и с огнестрелно оръжие - площад "Тахрир" нито за миг не излиза от съзнанието ни. Толкова много заплахи от устата на толкова миролюбиво изглеждащ човек са направо абсурдни. Подтекстът им е - това не е всичко, можем повече. 

Лазаров продължава да настоява, че стратегията онази нощ е била правилна (много ясно, след като е утвърдена от шефа му). Логиката му е, че понеже основна функция на МВР е да осигурява нормалното функциониране на институциите, затова то извело депутатите и министрите с автобуса по този начин. И забележете: ако трябвало отново да вземат решение, пак щели да го направят така. Нито дума по въпроса защо политиците не бяха изведени в 19.30 ч, когато хората бяха малко, а навън беше светло. Нито дума и по въпроса как МВР допусна по това време и на това място - в центъра на протеста, да се правят съвместни заседания. 

След такива признания за толкова кардинални грешки, след думите на не един бил протестиращ, че не редовите полицаи са виновни за случилото се, прокуратурата тръгна да търси провокаторите именно сред тези две групи хора. И нито дума за "мозъка" на акцията, 
макар че ден по-рано самият Цацаров окачестви провеждането й като голяма грешка и даже обяви, че това е провокирало протестиращите. Нито намек, че ще се проверява какво търсеха тежковъоръжени полицаи на площада, след като 40 дни там бяха мирно охраняващите униформени с емблеми "Антиконфликт". Ама те били едни и същи, мъчи се да ни убеди главният секретар. Не, не са и точно това е основното доказателство за тъпия замисъл на всичко. Затова, когато главният прокурор Сотир Цацаров иска да се разкрият виновните за бруталните сблъсъци, би могъл да започне именно от "главата" на министерството на вътрешните работи. Ето и някои идеи за въпроси, които може да зададе: 

- Кога ръководството на МВР разбра, че в парламента ще се провежда късно заседание на три комисии? 

- Сетиха ли се стратезите му, че след 19.30 ч. там се събират протестиращи и техният брой няма нищо общо със смешното число, което МВР съобщава от 14 юни насам?

- Подцени ли МВР опасността от напрежение?

- Взе ли МВР решение за серия от грешни ходове?

- Какво беше наредено на тежковъоръжените полицаи около парламента? 

- Кой ще понесе отговорността за ранените и за материалните щети?

Още много въпроси висят, но прокурорите са опитни, когато трябва да разпитват политически лица, 

напоследък често ни го демонстрират. Така че едва ли ще пропуснат и нюансите, стига да се сетят откъде трябва да започнат разпитите. За тази цел трябва по-малко популизъм и повече желание за прилагане на закона, както и съзнание, че пред него всички трябва да са равни. Трябва, но не са. 

И като е тръгнал главният прокурор да разяснява законите на председателя на парламента Михаил Миков, да вземе направо да събере на сказка и висшия ешелон на МВР. Защото в тази институция от години ни демонстрират, че законите не са толкова важни за тях, а човешките права са им доста мъгляво понятие. Ама кой ти гледа това, когато всяка власт раздава като на покер ключовите постове в държавата? Тази конкретно продължава да го прави вече 42-ри ден въпреки скандала с Пеевски.