Бойко Борисов: Брюксел не прие добре, че не сме в парламента

Най-доброто от печата

26-07-2013, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искам депутатите да не си дават отпуск, а да гласуват Изборния кодекс, поне частта за парламентарния вот.

- Г-н Борисов, отговорността за ескалирането на напрежението се прехвърля между МВР, общината, партийните централи и олигарси. Кой всъщност дирижира протестите?

- Знаете ли колко горд щях да бъда, ако ГЕРБ имаше възможност да прави такива протести? Станишев никога не си признава вината. И днес се опитах да им кажа, че с малко мъдрост и вслушване в гласа на инакомислещите може да се избегнат доста проблеми в страната. Те не ме разбраха, продължиха да се държат високомерно. Още веднъж напомням как през февруари дадохме оставка. Протестът тогава беше за цените на тока. Сега те се тупат в гърдите, че са ги намалили. Всъщност нищо не са намалили, защото отново задължават следващите правителства да вършат непопулярните мерки, които трябва да се направят. Напомням, че именно те приеха закона за зелените енергии, и то по криминален начин. Направете справка в парламента, вижте изказванията на Корнезов от тогава. Ние два пъти променяхме закона.

- Станишев каза, че оставката ви през февруари е била добре обмислена.

- Нека и той си направи днес един добре обмислен ход и да си подадат оставката, защото след това ще загубят катастрофално на изборите. Докато имат време, да го направят. Ние сме партия, която се съобразява с това, което смятат партньорите ни от Брюксел. Не се приемаше добре това, че отсъстваме от парламента, и по техния си дипломатичен начин те го казаха. Аз умея да се вслушвам в тези сигнали, защото оттам идват парите, фондовете - тези хора дават от своите данъци за българите.
Затова тези посланици, когато говорят, имат право - защото дават парите на техните данъкоплатци.

- Да разбираме, че се връщате за постоянно в парламента?

- Аз се надявам, че те ще подадат оставка, ще има предсрочни избори и тогава ще може да има един работещ парламент.

- КСНС трябва ли да бъде свикан?

- Не мога да давам акъл на президента. Помолил съм го, оттам нататък дали ще го свика, или не... Аз съм категорично "за".

- Намекнахте, че не всички от БСП стоят зад лидера си? Имате конкретна информация ли?

- Сутринта слушах Добрев, преди това Алгафари, Първанов, Кадиев, Дончева, Близнашки. И всички казаха много по-остри неща дори от тези, които ние сме изговорили.

В БСП има мъдри и нормални хора, които, като гледат тези безумни назначения, които се направиха, сигурно им е много неудобно. И разбират, че след това изборите ще са катастрофа за БСП. Там са се вкопчили във властта поради тази причина. Ако днес направят избори, донякъде ще имат добър резултат. Закъснеят ли, ги чака катастрофа.

- Кажете категорично - оставате ли в парламента, или не?

- Надявам се да дадат оставка. Иначе аз не зная в тази обстановка как ще се идва на работа.

- Не разбрахме ясно позицията ви за избори през май?

- Никой не ги е предложил.

- Вариант ли е да има втори кабинет в рамките на този мандат, в случай че Орешарски даде оставка?

- Второ правителство в този мандат е невъзможно. Виждам, че те изобщо не забелязват, че има протести, че има хора, които не са съгласни с тях, че има огромна непредставителност в управлението на страната и в парламента. Търсят вина у ГЕРБ.

- Ще искате ли вот на недоверие?

- Единственото, което искам, е да не си дават поне отпуск, а да гласуват Изборния кодекс, поне частта за парламентарния вот.