Трябва да има дебат за актуализацията, смята Орешарски

Политика

25-07-2013, 17:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът коментира и доста спекулативната теза за новия дълг от 1 млрд. лв.

 Дебатът по актуализацията на бюджета беше най-нормалната форма на диалог в условия на парламентарна република.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след участието си в парламентарния дебат за актуализацията на бюджетa, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът коментира и доста спекулативната теза за новия дълг от 1 млрд. лв. Той отбеляза, че в актуализацията общият размер на дълга от 14,6 млрд.лв. не се изменя. "Това, което е предвиждало правителството на ГЕРБ, ние не го сменяме", подчерта Орешарски. "Ако имате дълг от 100лв., който ви изтича в падеж и вземете нов дълг от 100лв., за да платите стария, с колко се изменя размерът на дълга ви? И как ще "откраднете" новите 100лв.?", попита премиерът.

По отношение на тезата за бюджета на допълнителните разходи той изтъкна, че в условия на продължителна депресия засега човечеството не е направило нов механизъм, различен от фискални стимули, за стимулиране на растежа. "Дори и най - отявлените либерални разбирания, визирам най-развития свят през 2009 г. – за да спаси икономиките си, направиха огромни разходи и увеличиха значително дълговете си.

Считам, че известно фискално охлабване трябва да има. За съжаление, не можем да го направим и не го предвиждаме в този бюджет", каза министър-председателят. Той подчерта, че правителството възнамерява да разплати поети вече ангажименти. "Тях ги има, независимо дали искаме да ги платим, или не. В централния бюджет има неразплатени около 490 млн.лв. – поети ангажименти, но с непланирани източници на плащане", обясни Орешарски. "Би ми се искало да се направят по- големи разходи, разбира се при публичност и прозрачност, за да направим фискален импулс. Но се съобразяваме с размерите на дефицита и с необходимостта да не влизаме в сценарии, за които вие говорите", каза още премиерът.