Отличниците ни се изнасят в евровузове

Най-доброто от печата

25-07-2013, 06:07

Снимка:

Крум Стоев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Абитуриенти от СМГ влизат в Оксфорд и Кеймбридж

Цели випуски от елитните ни гимназии се изнасят да учат в чужди университети. Това показа проверка на „Монитор”. До момента
над 4000 младежи са поискали легализация на дипломите си, съобщиха от министерството на образованието. Експертите уточниха, че в това число влизат и младежи, които са поискали легализация на дипломите си за основно образование, която им е нужна, за да работят зад граница. Отличниците от топгимназиите ни обаче масово се насочват към престижни висши училища в Европа.
Всички абитуриенти до един от Немската гимназия в София ще кандидатстват в чужди университети.
„Тази тенденция е от няколко години, завършващите ни ученици масово подават заявления за прием в университети в чужбина. Около 80-90% от тях обикновено са приети в желаните висши училища”, коментира зам.– директорът на 91 Немска езикова гимназия Стоянка Томова.
Подобно е положението и в другите ни елитни училища – езиковите, математическите гимназии и др. Топдестинациите за зрелостниците ни са Великобритания, Холандия, Дания и Германия.
Поне 50% от зрелостниците на Софийската математическа гимназия ще заминат да учат в чужбина, отчетоха от училището. „Именно учениците от математическите училища успяват да влязат в най-елитните университети като Оксфорд, Кеймбридж, Лийдс, Глазгоу. Тяхната успеваемост е по-висока от тази на учениците от езиковите гимназии”, коментира консултантът по проекта „Световно образование” Стефка Златева. Тя добави, че места в престижен вуз най-често успяват да си намерят учениците от СМГ, Испанската гимназия, Националната природоматематическа гимназия, от математическите гимназии в Бургас, Русе, Плевен и др. Те стават студенти във висши училища като Оксфорд, Кеймбридж, Единбургския университет, Кингс колижд и др.60% от випуска на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” също заминават да учат в чужбина, съобщи директорът на училището Емилия Лазарова. „Те са приети още преди края на втория срок на предварителния прием. Въпреки че делът на учениците, които заминават в чужбина, е все още голям, все пак по мои наблюдения има известен отлив, каза още Лазарова.
Подобно е положението и в Първа английска гимназия. „Езикът отваря врати, затова нашите възпитаници избират да продължат висшето си образование навън. Немалка част от тях обаче се връщат в България, след като вземат дипломата си”, коментира директорката на училището Нели Петрова.
IT специалностите са хит за кандидатите
ИТ специалностите са сред най-желаните от българските кандидат-студенти в чуждите вузове.
„През последните години младежите все по-често избират специалности, свързани с информационни технологии, компютърни и инженерни науки, икономика и финанси. Кандидатите се насочват към по-конкретни и профилирани специалности, които дават професия”, коментира консултантът по проекта „Световно образование” Стефка Златева.
Тя допълни, че тези специалности са най-желани най-вече от учениците на математическите гимназии. Възпитаниците на езиковите гимназии пък искали да учат психология и бизнес мениджмънт.