Данчо пред "Труд" от операционната: Помляха ме!

Най-доброто от печата

25-07-2013, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Следите от боя ще отминат, но чувството как са те унижавали, докато протестираш, как са те мачкали, това трудно може да се преглътне"

Удряха ме в главата, в бъбреците, в гръбнака. Получих ритници в слабините и краката. Няма място по тялото ми, което да не е пострадало. Същото се случи още на десетки българи. Имаше и жени с пукнати глави. 

Това разказа пред "Труд" минути преди да влезе за операция един от пострадалите протестиращи при сблъсъците с полицията Йордан Дичев (32 г.). Той бе приет късно във вторник в "Пирогов" заедно с още 9 души. А във ВМА бяха настанени още 7 (трима полицаи и четирима протестиращи). 

"Бях на протеста до 18,30 ч и след това отново отидох след 21,30 ч. Когато се появи автобусът, бяхме заедно с Ивайло Захариев и Йордан Недев. Легнахме на земята. 

Мислехме, че няма да си позволят да ни сторят нещо. Но не на такова мнение бяха т.нар. органи на реда", каза Дичев. Който не искал да се отмести, го "налагали".

"Част от полицаите бяха с черни каски със спуснато стъкло. Други - с черни маски, на които се виждаха само очите. Едни очевидно не искаха да са това място. А на други, на които им харесваше, явно им беше наредено и да ни бият. Защото те и това правеха. Сред тях имаше много млади, с агресия в очите, която се материализира върху нас...", каза още Йордан. 

Той и хората около него отнесли най-големия бой точно когато автобусът се опитвал да се придвижи към входа на парламента. "Полицаите много добре знаят, че в мелето камерите трудно могат да ги уловят и после да бъдат разпознати, затова през това време не преставаха да ни блъскат и удрят с шутове", твърди младият мъж.

"Разбира се, че следите от боя ще отминат. Но чувството как са те унижавали, докато протестираш, как са те мачкали, това трудно може да се преглътне", каза Дичев. Той добави, че не приема управляващите, овластени точно от народа, да скачат на бой именно срещу него.

Дичев лежи в отделението по лицево-челюстна хирургия заради налагащата се операция на счупената скула. Другите пострадали, приети в "Пирогов", са с контузии в областта на главата и подкожни кръвонасядания в същата област. Рано вчера са преминали двама от приетите 10 протестиращи - единият с контузия на рамото, а другият - на пръстите. Всички те са били освободени. А във ВМА е останал само единият от полицаите, защото е с мозъчно сътресение. Останалите са били пуснати у дома. 

"Добре съм, залепена съм на няколко места, но съм на работа и краката ме болят повече от главата", разказа Елисавета Белобрадова, чието усмихнато лице, от което тече кръв, бързо обиколи социалните мрежи. Пред "Труд" жената, която е майка на 2 момичета, обясни, че няма да спре да протестира, а и има опит още като първокурсничка в СУ през 1997 г. Тя е пострадала, докато полицаите опитвали да отворят пътя на автобуса с депутатите. "Първо ни помолиха да се махнем, но ние не се дръпнахме и след това ни помляха", обясни Ели.

ОТ МВР съобщиха, че седем са общо полицаите, пострадали при сблъсъците. Освен този с комоцио, останалите са получили различни наранявания - изваждане на рамото, контузии на главата и гръдния кош. Има и униформен със счупена ръка.