#ДАНСwithme 41: Орешарски, вън! ОСТАВКА! (обновява се)

И тази вечер Sofiautre.bg ще следи отблизо събитията

За 41 вечер няколко хиляди граждани са събрани пред Министерски съвет и Президентството в знак на протест срещу кабинета.

И тази вечер Sofiautre.bg ще следи отблизо събитията.

19,26: Движението в района е блокирано. Сградата на Министерски съвет е заградена с метални заграждения, в района има особено засилено полицейско присъствие. Протестиращите освиркват сградата и скандират „оставка”. Те държат български знамена и знамена на Европейския съюз. Част от лозунгите гласят „България иска оставка”, „Оставка - който не участва, съучаства”. Един протестиращ държи макет на глава на кон, направена от стиропор.

20,15: Протестиращите в столицата тръгнаха в посока Народното събрание. Те скандират "оставка", свиркат. Хората държат флагове и лозунги, на които пише „Докога ще е така”, „Омразата към ГЕРБ не е политика", "Докъде ще стигнете”, „Ако Хизбулла са терористи - БСП и ДПС са по-страшни психотерористи”. Има засилено полицейско присъствие.

20,27: Протестното шествие стигна до сградата на Народното събрание. То скандира „Оставка” и има издигнати лозунги „Орешарски – паветата се изправиха, време е да легнеш”, „Да спрем мръснарцизма в България”. По бул. „Цар Освободител” имаше човек, застанал като паметник, с народна носия и вдигната ръка. Засега шествието преминава спокойно и няма провокации.

20,54: Над 4000 души са били протестиращите в района на Министерски съвет в центъра на София към 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към този час шествието е тръгнало към сградата на Народното събрание. Полицейските екипи обезпечават обществения ред и сигурност.Протестът в София е започнал без инциденти.

21,19: Протестното шествие в столицата се раздели на три лъча. Част от него стигна до храм-паметника „Александър Невски”, до служебния вход на парламента, като някои са насядали около църквата, а други я обикалят. Част от недоволните граждани са останали пред централния вход на Народното събрание и сред тях има такива, които са насядали по жълтите павета. Голяма група се отправи към Орлов мост.

21,31: Движението в района на кръстовището на СУ „Св. Климент Охридски” до паметника на Васил Левски и до Орлов мост е блокирано. На Орлов мост има няколко души са насядали, като към тази група започва да се присъединява друга част от Народното събрание. Недоволните граждани, които бяха пред храм-паметника „Александър Невски”, до служебния вход на парламента, се движат по ул. „Париж” и бул. „Цар Освободител” и се насочват към Народното събрание. Сред издигнатите плакати на днешния протест има такива, на които пише: „Бат Сали, Пеевски и подобни в страната ли ще променят правилата”, „БСП, ДПС, вие сте като воденичен камък на шията ни. В нашето бъдеще вие сте в затвора”. Към момента протестът в столицата протича спокойно.

22,00: Няколко хиляди души продължават да освиркват правителството пред сградата на Народното събрание, като голяма част от тях отиват към Орлов мост. Недоволните граждани пред сградата на парламента развяват български знамена и свирят със свирки. На загражденията пред Народното събрание има завързани два червени балони, на които пише: “Make love, not war”. Сред издигнатите лозунги има такива, на които пише: „Вече ни ви искаме оставката, искаме ви в затвора”, „Безочливи, страхливи, подли другари”, „Вече не обичам полицията, тя ме бие”, „Данъците според доходите”. Зад огражденията има кордон от полицаи, като полицейското присъствие в района е засилено.

22,39: Протестиращите пред Народното събрание се включват в подписка за оставка на правителството Пламен Орешарски. Участниците са предимно пред сградата на Народното събрание, пред останалите входове няма протестиращи. Голяма част от участниците са блокирали движението на Орлов мост, но част от тях се връщат към Народното събрание, а група протестиращите пред парламента се насочва към Орлов мост. Недоволните граждани продължават да освиркват правителството и да скандират „оставка”. Пред металните огражданения има поставен черен ковчег, върху който има цветя и стотинки. Част от плакатите на протестиращите гласят: „Време е да погребем столетницата”, „Време е да си вървите”, „Докога ще е така”, „Плащам, за да не ходя на протести”. Броят протестиращи пред парламента видимо намалява. В близост до паметника на Цар Освободител са поставени колони и върху тях е поставен стол без дъно, на който пише "Счупи ми се столът".

23,23: Продължава протестът пред сградата на Народното събрание. Недоволните граждани освиркват правителството и скандират „Оставка”, развяват български знамена. До паметника на Цар Освободител има бяло пиано, върху което е поставен портретът на Васил Левски и лист с надпис "оставка". Младо момче свири на пианото, а до него има цигулар. Към момента протестът протича спокойно, нямаше сблъсъци с органите на реда. Полицейското присъствие все още е засилено в района. Продължава да е блокирано движението в района на кръстовището на СУ „Св. Климент Охридски” до паметника на Васил Левски и до Орлов мост.