Станишев видя дългата ръка на ГЕРБ за снощните сблъсъци

На "позорния стълб" "увиснаха" и столичният кмет, и протестиращите, търсещи своите цели на всяка цена

"През днешния ден ще очакваме много ясен анализ на събитията от вчера от страна на Министерството на вътрешните работи и специално от вицепремиера г-н Йовчев." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция.

"Вчера видяхме актове на насилие, хвърляне на камъни, потрошен автобус, вземане на над сто души за заложници, по същество. Видяхме разбиване на улици, кофи и всички останали атрибути на Столична община", обобщи случилото се снощи Станишев и добави:
"Очакваме МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които търсеха насилие, и да гарантира нормалната работа на Народното събрание.
Зад агресивната част на протестите има ясен сценарий, организатори, те трябва да бъдат разкрити."
"Всички политици, които поощряваха всякаква форма на протест, влязоха в капан, който легитимира всякакви, в т.ч. и незаконни действия, продължи председателят на БСП.
Малко по-късно той конкретизира обвиненията си: "В момента, в който партия ГЕРБ обяви, че влиза в Народното събрание, се стигна до радикализиране на протестите. Това, което се случи вчера, не е случайно. Очевидно някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството час по-скоро и предсрочни избори," смята Станишев.
По думите му незабавни предсрочни избори ще доведат до възпроизвеждане на статуквото. "Това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират ГЕРБ, да запазят своята власт, да участват в управлението", уточни соцлидерът. "Има стремеж към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена, това няма как да бъде прието от страна на БСП", категоричен бе Станишев. "Вчера видяхме протести, съсвем различни по своя характер, с провокативни действия, с насилие по отношение на полицаите, които се държаха изключително коректно. Имаше съзнателно търсене на сблъсък, за което министърът на вътрешните работи предупреждаваше нееднократно", каза председателя на БСП.
Сред виновниците за вчерашните сблъсъци Станишев нареди и столичния кмет Йорданка Фандъкова.
"Кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината, очакваме също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието", заяви соцлидерът.
Сергей Станишев отрече твърденията, че гневът на гражданите се дължи на актуализацията на бюджета. По думите му това са "приказки", които "не отговарят на никаква реалност".
"Не може да се води разговор с протести, които търсят своите цели на всяка цена", заяви той. По думите му диалогът е необходим, а правителството на г-н Орешарски и БСП винаги са били открити за диалог. Това личи и в начина, по който се подготвя изборното законодателство, каза Станишев.
В следващите дни ще направим всичко възможно за нормална работа на парламента, заяви още лидерът на БСП.