Остават 33 м и минимум 10 дни работа до миньорите

Спасителната акция в рудник "Ораново" продължава

Тази нощ започна прокопаване на обходна галерия с дължина 33 метра за откриване на двамата затрупани от свлачището миньори в рудник "Ораново".

"Прокопаването на новата галерия при най-оптимистични прогнози ще отнеме минимум 10 дни", каза началникът на рудника Валери Манов. Според него това е единственият начин за достигане до кръста на участък "А", където са работели Иван и Николай.

Все още двамата затрупани миньори не са открити. По-рано енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че преразглеждат не само тази концесия, а и всички останали. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника с 60 км/ч и по пътя да се е развалила.

Bulgariautre.bg припомня, че на 16 юли свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души. Остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник