Депутатският автобус беше голяма грешка, смята Цацаров

Протестът не е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото, заяви той

Опитът за извеждането на министри и народни представители с автобуса е бил голяма грешка, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Това е предизвикало допълнително напрежение сред протестиращите, смята той.

"Протестът продължава вече 40-ти ден. Двама души, които протестират, са друго мнение. 20 души - са силно изразено друго мнение. 2000 човека, а може би на етапи повече - това е проблем. Проблем, имам предвид, вътре, в самото общество. В същото време, ние не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масови нарушения на обществения ред. Проблемът не е самият протест, протестът е форма на гражданска изява на мнение, допълни Цацаров.

Насилието е нещо, което не може да бъде толерирано, независимо откъде идва.
На мирния протест можем да видим хора, които упражняват познати на нас професии, второ, изглежат съвсем не настроени враждебно. Трето, са излезли за поредна вечер да изкажат или покажат това, което мислят, но сред тях определено имаше хора, които не се вписваха във формата на гражданския протест, и целяха провокации и насилие на всяка цена. Нещо, което само по себе си, да опорочи мирния протест и едва ли не - да го покаже в една агресивна светлина, обясни главният поркурор.

На МВР беше поставена задача да идентифицират хората, които правят провокации. Такива доклади с подробна информация, все още нямаме. От другата страна на баркадата, не искам да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но решението за извеждане с този голям, бял автобус не беше най-правилното тактическо решение. Това, до известна степен провокира протестиращите, или поне усили настроенията на недоволство, а даде и повод на хората, които са единици, да хвърлят една по-тъмна сянка, каза още главният прокурор.