Сергей забрани на своите да говорят за избори

Най-доброто от печата

24-07-2013, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обмислят закриване на Комисията за конфликт на интереси

Лидерът на БСП Сергей Станишев на практика забрани на другарите си да говорят за предсрочни избори. "Не бих препоръчал на никого в БСП да коментира живота на правителството. Ще подкрепяме кабинета на Пламен Орешарски, докато той изпълнява ангажиментите си", каза пред журналисти Станишев. Повод стана изявление на евродепутата Илияна Йотова, че ако се наложи предсрочен вот, той ще е 3 в 1 - за парламент, за Европарламент и за президент.
"С приказките за живота на правителството ще се обезкуражат и министрите, и премиерът Орешарски", каза още Станишев. "Това правителство и този парламент имат перспектива до момента, до който свършат работата, за която са избрани. Ако се загуби обществена подкрепа за тези реформи, които се правят, няма как той да изкара 4 години", каза той. Помолен да уточни каква обществена подкрепа има правителството, след като 40-ти ден има протести, Станишев заяви: "Нито протестиращите, нито партиите, които подкрепят кабинета, представляват цялото общество. Без диалог няма как да се решат национални проблеми. Затова и г-н Орешарски, и ние като партия сме казали: "Да, готови сме да водим диалог с всеки, но не с ултиматуми и с предварителни условия", каза още той.
Станишев добави, че не очаква нито предсрочен вот, нито президентски избори. Станишев обаче за пореден път обяви, че е дълбоко разочарован от поведението на държавния глава Росен Плевнелиев, който доброволно напуснал конституционната си роля на обединител. "Да си извади поука, да не се плъзга като политическа фигура и архитект на правителствого", каза соцлидерът.
В специално изявление преди време Плевнелиев подкрепи протестите и посочи като изход от политическата криза предсрочните избори.
Междувременно стана ясно, че в БСП се обмисля закриване на Комисията за конфликт на интереси. Мотивите на червените са, че органът е силно компрометиран след скандала с тефтерчето на бившия й началник Филип Златанов.
Една от идеите е конфликтът на интереси да се върне като ангажимент на парламента. В момента ресорът е към Комисията за борба с корупцията, която се управлява от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Имало вариант конфликтът на интереси да бъде обособен в самостоятелна комисия, тъй като ще бъде много натоварена. В БСП още не са се отказали и от възможността в стола на Златанов да седне Сабрие Сапунджиева.