Мобилни бирници вкарват 200 млн. в хазната

Най-доброто от печата

24-07-2013, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Край на фиктивните сделки, рисковите стоки влизат в черен списък

Нова структура в НАП, която ще разполага с мобилни групи, ще бори ДДС измамите с рискови стоки. Звеното ще се казва „Фискален контрол” и ще има правомощия да спира товарни автомобили, да им поставя пломби и GPS-и. Целта е да се пресекат фиктивните сделки с плодове, зеленчуци, захар, месо и строителни материали. В резултат в хазната ще влязат допълнително 200 млн. лв. приходи от ДДС годишно, съобщи вчера Людмила Петкова, зам.-министър на финансите. Наред с повишаването на приходите мярката ще доведе до ограничаване на нелоялната конкуренция. Такъв модел вече се прилага в Румъния.
Новото звено ще се състои от 250-300 души
но те няма да бъдат назначени специално, а ще бъде направена оптимизация в рамките на НАП. Те ще имат предимно оперативни функции и ще работят на терен, а не само по документи. Идеята е измамите да се предотвратят, преди да се извършат, а не само да се регистрират впоследствие. Служителите ще могат още да изискват проверка на документите, придружаващи стоките, да влизат в складовете и да присъстват при разтоварването им. Данъчните от новата дирекция ще могат да изискват и обезпечение, ако има несъответствие на вида и количеството на стоките. Не е предвидено обаче да им се дават дознателски функции.
Мобилните групи няма да проверяват ТИР-ове, които извършват внос и износ, защото това се прави от митниците. На контрол обаче ще подлежат и транзитно преминаващите превозни средства. Експерти от финансовото министерство обясниха още, че се обмисля да бъде поставено ограничение за габаритите на превозните средства. Например
камиони до 3,5 тона няма да бъдат спирани
Освен мобилните групи, ще има и екипи, разпределени в пет региона – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Служителите на новата дирекция ще носят и отличителни знаци на пътя, за да се идентифицират при спиране на превозните средства. Приоритетно данъчните шерифи ще дебнат около граничните пунктове с Гърция и Румъния.
Със заповед на министъра на финансите ще бъде съставен и списък на рисковите стоки, който ще се обновява всяка година. Той ще бъде публикуван на сайта на НАП и на Министерство на финансите.
Зам.-министър Петкова обясни още, че ако след поставяне на GPS на камион с рискови стоки, той не се яви на обявеното място за разтоварване,
ще се счита, че стоката е реализирана
В този случай ДДС ще се определя по пазарна стойност. Ако пък купувачът не се яви, ще се счита, че стоката е изоставена в полза на държавата. В зависимост от вида й тя или ще бъде продадена, или дарена на социални домове.
За да се създаде новото звено, трябва да се направят промени в три закона – този за НАП, за ДДС и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Промените ще бъдат изготвени до една седмица и най-вероятно ще бъдат гласувани от парламента до края на годината.
Зам.-министър Петкова обясни още, че ще бъдат направени промени в единната сметка. Тя ще бъде разделена на две – една за главниците и една за лихвите. Така фирмите, които са просрочили данъчни или осигурителни задължения, ще могат да платят първо главницата, без върху дълга им да се трупат още лихви.
Обмислят промени в данъка за хазарта
Обмисля се да бъде променен режимът на облагане на хазартната дейност, съобщи вчера зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. В момента онлайн залаганията и класическият хазарт се облагат с 15% върху оборота. Зам.-министърът обясни още, че промените ще бъдат направени с изменението на данъчните закони през септември.