Волен vs Фандъкова

Атака не може да бъде морален съдник, заяви кметът на София

Волен Сидеров и неговата партия Атака внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с нераглементираните и незаконни митинги по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, както и нарушаването и неизпълнението на законодателните разпоредби от страна на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

Българското общество е свидетел и заложник на група български граждани, които изразяват своето конституционно право да извършват митинги и събирания, без обаче същите да отговарят на изискванията на българското законодателство и в частност на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Вече 40-ти ден закона е грубо погазен, а кмета на столицата не предприема действията вменени и чрез горепосочения закон, заявиха от партията.

Не закъсня и отговорът на кмета на София.

"Не приемам партия, чиито депутати неколкократно грубо нарушиха обществения ред, сега да застава в позата на морален съдник", заяви Фандъкова.

"В момента на гражданския натиск вместо с диалог се отговаря с опити за провокации. Още преди две седмици Столична община изпрати информация до Софийска градска прокуратура за всички предприети действия по отношение на протестите, които се провеждат през последните пет седмици в София. От началото на протестите досега съм издала три заповеди, с които възлагам на СДВР да осигурява обществения ред и предотвратяват престъпления на територията на Столична община при провеждането на мероприятия, свързани със струпването на значителни групи от хора.
Проведох разговори с министъра на вътрешните работи и директора на СДВР да не се допуска блокиране на кръстовища в рамките на работния ден от малки групи от хора. По предложение на Прокуратурата издадох заповед за осигуряване на безпрепятственото преминаване на автомобилите със специален режим на движение.
Правим всичко възможно с общи усилия на Столична община и МВР да запазим мирния характер на протеста, да не допуснем провокации и да осигурим спокойствие в града", заяви още в официалната си позиция Йорданка Фандъкова.