Актуализацията не е за близки до властта фирми, категоричен е Чобанов

Политика

23-07-2013, 18:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя не нарушава финансовата стабилност, изтъкна финансовият министър

Актуализация по отношение на разходите не се налага за захранване на близки до властта фирми и за финансиране на предизборна кампания.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на разглеждането на актуализацията на бюджета на съвместното заседание на парламентарните комисии по социална политика, икономическа политика и бюджет и финанси, съобщи БГНЕС.

Актуализацията се налага поради изчерпаните буфери и поетите ангажименти, които не са обезпечени с необходимия финансов ресурс, подчерта и днес Чобанов. Той напомни, че през първите месеци на годината с постановления на Министерски съвет са одобрени разходи в размер на 357 милиона лева, 209 милиона лева, от които са извънредни и непредвидени.

Въпреки, че данните към май показват, че просрочените задължения на централния бюджет са в размер на 103 милиона лева, от министерствата и ведомствата са декларирани необходими разходи за над 500 милиона лева, каза още Чобанов. Правим промените в разходната част за разплащане на просрочените задължения към бизнеса и спазване законоустановените срокове, подчерта още финансовият министър.

Актуализацията не нарушава финансовата стабилност и след нея дефицитът ще бъде в едни нормални рамки, изтъкна Петър Чобанов. Актуализацията ще ни възможност да провеждаме политика за оценка на разполагаемите ресурси, заяви още той.

От началото на 2010 до края на февруари 2013 е поет държавен дълг в размер на около 8 милиарда лева или средногодишно по 2,5 милиарда лева. С актуализацията на бюджета се запазва заложения в Закона за държавния бюджет за 2013 максимален размер на държавния дълг от 14, 6 милиарда лева, напомни той.

На съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по социална политика и по икономическа политика, на което се разглежда актуализацията на бюджета, дойдоха и "гости" от ГЕРБ.

Редом до членовете на трите комисии застана и група депутати от парламентарната група на ГЕРБ, сред които редица министри и зам.министри от кабинета "Борисов" : Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Тотю Младенов, Томислав Дончев и Делян Добрев. За заседанието дойдоха и депутатите Красимир Стефанов (бившия директор на НАП), Светослав Иванов, Красимир Велчев, Менда Стоянова и Светлана Ангелова.

Като "гости" на това заседание те могат само да слушат дебата и изказванията, но не могат да гласуват при взимането на крайното решение дали да бъде подкрепена актуализацията на бюджета или не.